Politiek verslaggever Marleen de Rooy: ”Je merkt wel dat het verkiezingstijd is”

De Tweede Kamer debatteerde woensdag de hele dag over de aanpak van de coronacrisis. De Kamer oordeelt dat het kabinet zwalkt met het beleid, want waarom mogen massagesalons open, maar het hoger onderwijs niet? Politiek verslaggever Marleen de Rooy van de NOS volgde het debat en praat ons bij.

Demissionair premier Rutte laat de Tweede Kamer weten dat er keuzes gemaakt moeten worden in welke versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. Politiek verslaggever Marleen de Rooy: ”Hij zegt: als we het een willen versoepelen, dan moeten we het ander niet doen. Hij zegt dat het kabinet nu gekozen heeft om de scholen te heropenen en dan moet de avondklok nog even worden doorgevoerd.”

De avondklok
”Drie weken geleden dachten veel mensen nog dat een avondklok ondenkbaar zou zijn in Nederland, maar nu zijn we al niet meer verbaasd over een verlenging”, zegt politiek verslaggever Marleen de Rooy.

Er is nog steeds een meerderheid voor de verlenging van de avondklok, maar verschillende partijen geven wel aan dat dit voor veel mensen ook een heel zware maatregel is. Marleen de Rooy: ”Het kabinet pareert dat door te stellen dat deze maatregel wel goed lijkt te werken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De willekeur
Het ging tijdens het debat veel over de willekeur van de aangekondigde versoepelingen. “Je merkt wel dat het verkiezingstijd is, want iedere partij wil wel voor zijn of haar achterban opkomen. DENK had het erover om de sportscholen te heropenen, GroenLinks had het veel over de jongeren en de ChristenUnie over de kerkgemeenschap.”

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft kritiek op de hoeveelheid debatten die de beleidsbepalers voeren in de Tweede Kamer. In zijn boek zegt Omtzigt: ”We zullen hier over een tijd waarschijnlijk met verbazing en wellicht schaamte op terug kijken.” In de uitzending zegt Omtzigt hierover: ”We hebben weken gehad dat we Rutte en De Jonge twee volle dagen in de Tweede Kamer hadden. Het voorbereiden van een debat kost een minister vaak ook al een dag. Dan zijn ze dus drie dagen bezig met het verantwoording afleggen in de Tweede Kamer.”

Pieter Omtzigt: ”Dat terwijl er natuurlijk ook gewoon maatregelen genomen moeten worden. De vaccinatiestrategie moet op orde zijn, ze moeten kunnen overleggen en ze moeten ook gewoon tijd hebben om na te denken. Als ik dat vergelijk met andere parlementen in Europa, dan zie dat ze vaak veel minder debatten hebben.”

Kijk hier het hele gesprek met Marleen de Rooy terug. 

Vergelijkbare artikelen