Anne Wensing over de kleine versoepelingen: ‘Begrijpelijk gezien waar we staan in de maatschappij’

Demissionair premier Rutte en minister Hugo de Jonge kondigde dinsdagavond kleine versoepelingen aan op de persconferentie. Vanaf volgende week zijn contactberoepen weer toegestaan, krijgen winkeliers iets meer ruimte en middelbare scholen en mbo’s gaan gedeeltelijk weer open. De avondklok blijft voorlopig nog wel van kracht. Bij Op1 bespreken voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers, politiek verslaggever van EenVandaag Joost Vullings en viroloog Anne Wensing de persconferentie.

Viroloog Anne Wensing gaat in op de vraag of de kleine versoepeling wel verstandig zijn. “Als je naar de modellen kijkt zie je wel degelijk een heel groot verschil en ik denk dat men daarom ook perspectief wil bieden en de regering moet natuurlijk schipperen. Als viroloog is het natuurlijk het beste als iedereen thuisblijft om de verspreiding van het virus tegen te houden, maar dat kan niet want we moeten ook de economie draaiende houden. We hebben ook allerlei andere belangen.”

“Vorige week hebben veel minder mensen getest, want het weer was slecht. Je ziet nu ook meer kinderen testen, dat heeft ermee te maken dat je nu meer besmettingen ziet, denk ik. Aan de andere kant zie je de Zuid-Afrikaanse variant opkomen, de Britse variant is er al. Dat is toch echt wel het slechte nieuws. Zijn de versoepelingen verantwoord? Ik denk dat het begrijpelijk is, gezien waar we staan in de maatschappij.”

Ook wil Wensing nog wat kwijt over de afspraak die premier Rutte met alle Nederlanders wil maken, namelijk dat we ons goed aan de coronamaatregelen blijven houden: “Het zijn hele simpele maatregelen, die we echt zelf kunnen doen en ervoor zorgen dat we onze vrijheden kunnen behouden. We kunnen echt zelf ook een stukje bijdragen door daar consequent mee bezig te blijven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verkiezingen

Dan is er nog de grote vraag in hoeverre de verkiezingen een rol spelen in het besluit om wel of niet te versoepelen?  “De verkiezingen spelen in zoverre een rol dat je nog weleens politici ziet voordringen. Bijvoorbeeld dat eentje als eerste wil vertellen dat de lagere scholen opengaan.” Maar Joost Vullings heeft verder geen bewijs dat de verkiezingen een rol hebben gespeeld in de beslissing om versoepelingen aan te kondigen. “Wat wel een rol heeft gespeeld is wanneer is die volgende persconferentie? Die zou anders op de dinsdag voor de verkiezingen zijn. Nu is de persconferentie op de maandag een week ervoor.”

“Later durven ze niet aan vanwege de risico’s. Dus doen ze het nu aan de voorkant, maar dan weet je nog veel minder over wat de impact van de maatregelen is.” Vullings denkt dat de kans vrij groot is dat het kabinet op die 8 maart slecht nieuws moet gaan brengen over de avondklok. Wat hem betreft is het dus helemaal niet zo zeker dat de regering die persconferentie als goed nieuws-moment kan gaan benutten. “Ik denk dat wat ze op 8 maart gaan zeggen helemaal geen leuke boodschap is.”

Ernst Kuipers erkent het risico dat het kabinet neemt met de kleine versoepelingen die nu zijn aangekondigd. “Als je de komende tien weken opsplitst in twee periodes van vijf weken en je zou in die eerste vijf weken een sterke stijging van het aantal besmettingen krijgen, dan moet je in die vijf weken erna weer enorm op de rem. En we weten: stijgen gaat heel snel, dalen gaat heel langzaam.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen