Ed Nijpels, Gijs Scholten van Aschat, Xander van der Wulp en Nadia Bouras over de onaantastbaarheid van Mark Rutte

Mark Rutte stuurde dit weekend een ‘brief aan alle Nederlanders’, waarin hij schrijft dat hij ‘samen de eindstreep wil halen’. De VVD-premier staat torenhoog in de peilingen. Zelfs de toeslagenaffaire lijkt niet aan hem te kleven. Hoe is de onaantastbare positie van Rutte te verklaren? We bespreken het met VVD-prominent Ed Nijpels, acteur Gijs Scholten van Aschat, politiek verslaggever Xander van der Wulp en migratiehistoricus Nadia Bouras.

Acteur Gijs Scholten van Aschat vindt Rutte heel goed in de communicatie. ”Ik heb grote kritiek op veel van zijn beleid, maar hij oogt heel goed op de televisie, hij is charmant, hij lacht veel en hij heeft precies dat wat mensen willen in een crisistijd. Hij straalt uit dat als je op hem stemt, het allemaal goed gaat komen.”

Het probleem van links
”Dat is tegelijkertijd het grote probleem van links: zij zeggen er wel een groot probleem is en dat moeten we op een bepaalde manier oplossen. Als mensen dat horen, dan denken ze: ik heb geen zin in problemen. Ik wil iemand die lacht en zegt dat hij het oplost”, aldus Gijs Scholten van Aschat.

VVD-prominent Ed Nijpels is van mening dat premier Mark Rutte geen last van een groot ego heeft. ”Hij wil niet perse iets doordrukken. Hij is altijd bereid om een compromis te sluiten.” Politiek verslaggever voor de NOS Xander van der Wulp: ”Hij heeft geen ego, maar Rutte wil wel de leiding hebben. Dat is een opvallende combinatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Leider
Ook denkt Xander van der Wulp dat Mark Rutte wel oprecht is. ”Hij heeft ook veel plezier in zijn werk.” Migratiehistoricus Nadia Bouras denkt dat Rutte met veel weg komt omdat mensen die op hem stemmen, weinig last hebben van zijn beleid. ”Natuurlijk is hij een goed leider, maar je verwacht van een premier dat hij moreel leiderschap toont en een verbindend verhaal heeft. Daarin vind ik hem tekort schieten.”

Ed Nijpels komt met een merkwaardige vergelijking: ”Hij is een soort golden retriever. Hij ligt voor de haard en je geeft er zo nu en dan een duw tegen. Dan kijkt hij je trouwhartig aan en denk je: toch is het mijn liefste dier.”

Xander van der Wulp ziet dat Mark Rutte na tien jaar premierschap weinig vijanden heeft. ”Dat is ook wel echt bijzonder voor een politicus.” Toernooidirecteur Richard Krajicek ziet in Rutte een goede leider. ”Het maakt niet uit voor welke partij hij is, maar ik ben blij dat hij de leider is in deze tijd.”

Kijk hier het hele gesprek over de onaantastbaarheid van Mark Rutte terug.

Vergelijkbare artikelen