Voormalig RIVM-baas Roel Coutinho: ‘Herhaaldelijk vaccineren is zeer waarschijnlijk’

Voormalig RIVM-baas Roel Coutinho weet als geen ander hoe vaccinaties ons leven hebben beïnvloed. Onze samenleving zou er wezenlijk anders uitzien als we niet standaard gevaccineerd zouden worden tegen van alles en nog wat. Arts, microbioloog, epidemioloog en voormalig RIVM-directeur Roel Coutinho heeft dat beschreven in het boek Vaxx.

Het belang van goede vaccinaties kent Coutinho dus maar al te goed. Daarom is hij nu ook behoorlijk ontevreden over het huidige vaccinatietempo. Al verdween zondag in Nederland het miljoenste vaccin in een arm. “Het is ongelofelijk dat in een jaar die vaccins zijn ontwikkeld, dat is fantastisch, daar is zo veel energie in gestoken. Als je dan dus – laten we zeggen een maand wacht – met dat vaccin toe te dienen, dan word ik toch wel heel erg treurig. Dan denk ik jongens, hoe kan dat nou?”

Coutinho heeft ook wel een verklaring waarom het in ons land zo traag gaat met vaccineren. “Wij zijn natuurlijk een polderland. Er wordt met iedereen overlegd. Er wordt met iedereen gekeken van wat vind je hier van, wat vind je daarvan? Dat is allemaal heel nuttig in de politiek, maar als je met een logistiek probleem zit moet je het zo niet aanpakken.”

“Het gaat nu beter en het is prachtig dat het miljoenste vaccin is gezet, maar wat ik graag zou willen weten is hoeveel personen boven de 80 jaar zijn ingeënt? Want iedereen boven de zestig moet zo snel mogelijk wordt ingeënt met dat prachtige vaccin.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccinatiebewijs onvermijdelijk
Boven de zestig jaar weten mensen dat ze risico lopen en gaan ze zich laten vaccineren, maar bij jongeren is het veel lastiger, verwacht Coutinho. “Ik zat bijvoorbeeld te kijken in Israël, en daar zie je de ontwikkeling dat ze zeggen: je krijgt een vaccinatiebewijs en dan mag je dus van alles doen. Daar gaat het gewoon heen. De politiek zal daarvan zeggen dat het niet kan, maar ik denk dat het onvermijdelijk is.”

Herhaaldelijke inenting
Hoe lang blijft het vaccin werkzaam en moeten we toe naar een jaarlijkse injectie, zoals bij de griepprik? “We weten van dit coronavirus dat vaccins niet levenslang bescherming geven. Dat betekent dat je waarschijnlijk herhaaldelijk moet inenten, ook al omdat er dus veranderingen in het virus plaatsvinden.  Hoe vaak het zal moeten en met welk vaccin zal gewoon nog moeten blijken. Dat moet volgen uit studies, waarin je kijkt naar mensen die gevaccineerd zijn en dan kun je zien hoe goed die mensen zijn beschermd. Op basis daarvan moet je dat doen. Dus het is te vroeg om nu al te zeggen dat het elk jaar moet, dat het herhaaldelijk zou moeten is zeer waarschijnlijk,” vertelt Coutinho.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen