GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver wil samenwerken met de andere linkse partijen

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver roept op om vooral op een linkse partij te stemmen en dan hoeft het niet eens per se GroenLinks te zijn. De leider van GroenLinks publiceerde zondag een opmerkelijk essay waarin hij nadrukkelijk de samenwerking met de andere linkse partijen zoekt. Bij Op1 vertelt Klaver over deze opmerkelijke stap, drie weken voor de verkiezingen.

Progressieve politiek
GroenLinks publiceerde zondag een opmerkelijke poster. Daarop staat: meer Lilian en Lilianne en Sigrid en Jesse. Met de poster hoopt de lijsttrekker van GroenLinks op meer samenwerking tussen de progressieve partijen. “Ik heb in 2017 gezegd dat we Nederland gaan veranderen en daar geloof ik heilig in. Ik denk dat het tijd is voor meer progressieve politiek en met deze campagne willen we niet de verschillen tussen partijen benadrukken, maar de overeenkomsten.”

Probleem
Toch is er één probleem. Twee van de drie namen op de poster zijn helemaal niet geïnteresseerd in deze campagne. Klaver begrijpt dat wel, omdat je dit soort dingen niet vaak ziet in de politiek. “Eigenlijk is het raar dat je dit niet vaak ziet toch? Je voedt je kinderen ook niet op door te zeggen dat ze alles alleen moeten doen, nooit complimenten moeten geven en dat ze mensen naar beneden moeten halen? Ik probeer mijn kinderen te leren dat ze samen moeten werken en elkaar omhoog moeten helpen. Dat is eigenlijk wat we ook met deze campagne willen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klimaatnoodtoestand
Een van de belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks is de klimaatcrisis. Klaver gaat daar ver in en zegt zelfs een klimaatnoodtoestand uit te willen roepen. “De aflopen maanden hebben we 27 keer met alle fractievoorzitters gedebatteerd over de coronacrisis, en zeer terecht, maar in de elf jaar dat ik in de Tweede Kamer zit, hebben we dat maar vier keer over de klimaatcrisis gedaan.” Volgens Klaver moeten we net zo met het klimaat omgaan als we met de coronacrisis doen. “Ik vind dat er een klimaatmanagementteam moeten komen dat maandelijks met updates komt over de staat van het klimaat en daar moeten ook persconferenties over gegeven worden.”

Klimaatdoelen
In het verkiezingsprogramma zegt GroenLinks niet alleen de klimaatdoelen van 2030 te willen halen, maar daar ook nog een schepje bovenop te willen doen. Is zoiets wel haalbaar? “Daar maken veel mensen een denkfout. Ik ben niet degene die bepaalt wat de klimaatdoelen moeten zijn, maar het klimaat bepaalt dat.” Aldus Klaver.

Kerncentrales
Om die doelen te halen moeten we flinke maatregelen nemen, want de afgelopen jaren zijn we er in Nederland constant niet in geslaagd om de klimaatdoelen te halen. Daarbij is ook kernenergie een optie. “Het is een spin van rechts dat ik gezegd zou hebben dat ik geen kerncentrales wil. Ik vind het inhoudelijk alleen een heel slecht idee.” Toch is er in het verkiezingsprogramma niks over kerncentrales terug te vinden. Klaver: “Ik geloof hartstochtelijk dat we het klimaat moeten aanpakken en als we daar kerncentrales voor nodig hebben, dan ben ik daar voor. Maar wij maken al jaren plannen om het klimaat te redden en we zien dat dat kan zonder kerncentrales.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Regeren
Tot slot wordt gevraagd hoe serieus Klaver is over de mogelijkheid om te gaan regeren. Vier jaar geleden liep GroenLinks weg, omdat ze het niet eens konden worden over het migratiedossier. Ook nu heeft GroenLinks aangegeven op dat punt geen water bij de wijn te willen doen. “Je kan over 2017 zeggen dat GroenLinks is weggelopen, maar je kan ook zeggen dat D66 is blijven zitten. D66 is op dit moment niet blij dat er nog steeds kinderen in Moria zitten en wij zijn niet blij dat we dit moeten zeggen vanuit de oppositie. Daarom ben ik zo voor progressieve samenwerking. Ik geloof dat als progressieve partijen elkaar langer vast blijven houden, we een stevigere vuist kunnen maken tegen de rechtse politiek.”

Kijk hier het hele gesprek met Jesse Klaver terug.

Vergelijkbare artikelen