Marcel Levi: ‘Een beschaafde samenleving kenmerkt zich door solidariteit’

Eén van de belangrijkste redenen om een avondklok in te stellen, was de Britse variant van het coronavirus. Maar inmiddels lijkt deze gevreesde variant een stuk minder ernstig dan vooraf gedacht. Marcel Levi, directeur van 17 Londense ziekenhuizen, praat ons vanuit Londen bij en zegt dat we vooral niet moeten doemdenken. Econoom Coen Teulings vindt hij dat we vanaf 1 maart weer open kunnen, nu de situatie meevalt.

Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi vindt de angst rondom de Britse variant overdreven. “Met een lockdown krijg je het virus eronder. Daarnaast zijn de berichten of het virus gevaarlijker is wisselend, dus de hele hetze tegen het Britse virus is een beetje overtrokken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Avondklok
Maar kunnen we volgens Levi dan ook van de avondklok af? “De avondklok werd ingesteld toen in Engeland de getallen al naar beneden gingen. Of je nou voor of tegen de avondklok bent, de Britse variant is daar niet het allerbeste excuus voor. Maar nu hebben we dat ding, dus laten we het nou maar even volhouden. Ik begrijp ook niet helemaal wat het bijdraagt, maar ik zie ook niet hoe erg het is. Maar als we elke week wat anders gaan doen, dan wordt iedereen natuurlijk ook tureluurs.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Scholen en universiteiten heropenen
Econoom Coen Teulings benadrukt dat de coronapandemie voor iedereen vreselijk is en dat er geen makkelijke oplossing bestaat. ‘Maar’, zegt hij: “de verhouding tussen wat we van jongeren vragen, met schoolsluitingen en sluiting van de universiteiten, en de opbrengst die dat heeft in termen van gezondheid is zoek.” Daarom pleit Teulings ervoor dat de scholen en universiteiten zo snel mogelijk weer open moeten gaan.

Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi ziet geen heil in de plannen van Teulings. “Een beschaafde samenleving kenmerkt zich door solidariteit. Tussen zieken en gezonden, tussen ouderen en jongeren, tussen de zwakken en sterken. Als we daar nu een splitsing in aanbrengen, gaat de solidariteit verloren.”

“Het experiment van de heer Teulings is al gedaan van de zomer,” gaat Levi verder. “Toen was alles open, de jongeren gingen lekker op vakantie naar Griekenland en Spanje om te feesten. Ze kwamen terug en je zag eerst in de universiteitssteden alle plaatjes rood worden. En later sloeg dat over op de ouderen. Ik denk niet dat dit een heel erg goed idee is. Ik herken de schade die wordt aangericht bij jongeren, maar ik denk dat we niet voorbij moeten gaan aan de schade die wordt aangericht bij ouderen. We gaan hier alleen maar doorheen komen als we het samen doen, als één groep. Dat betekent dat we het nog eventjes vol moeten houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

 

 

 

Vergelijkbare artikelen