Govert Schilling over de landing van de Amerikaanse Marsrover Perseverance

De nieuwe Amerikaanse Marsrover Perseverance is geland op Mars. Kort voor de uitzending is de rover op de rode planeet neergedaald met een ingewikkelde landingsprocedure, waarbij de laatste minuten bekendstaan als de ‘seven minutes of terror’. Wetenschapsjournalist Govert Schilling analyseert hoe de landing is verlopen en vertelt ons wat de Perseverance precies op de planeet gaat doen.

“Het is niet de eerste keer dat er een karretje op Mars landt, maar iedere keer is zo spannend, omdat het een technologie is waar je vanaf de aarde helemaal niet meer met je vingers bij kan. Je moet maar hopen dat het zeven maanden door de ruimte goed blijft, dat bij die duik in de dampkring met 20 duizend km/uur het hitteschild goed werkt, de afdaling goed werkt, de parachute openklapt, dat het karretje naar beneden wordt getakeld; dat is altijd ontzettend spannend.”

“Moet je nagaan, als je jarenlang aan dit project hebt gewerkt en je kijkt uit naar wat het allemaal gaat opleveren, dan is dit het scharnierpunt. Gaat die landing lukken? Ik snap wel als je daar zit en je weet dat hij staat en je het signaal binnenkrijgt, dat je dan het moment van je leven hebt.”

“De vorige karretjes die een aantal jaren geleden zijn geland op Mars hebben zonder twijfel aangetoond dat Mars heel lang geleden een natte planeet is geweest, met zeeën en oceanen. De vraag is alleen: toen die planeten, de aarde en Mars, lang geleden zo veel op elkaar leken en er op aarde wel leven ontstond, zou dat toen ook op Mars gebeurd kunnen zijn? Want lang water op Mars in het verleden betekent niet per se dat er ook leven is ontstaan,” aldus Schilling.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen