Corinne Jeekel en Saskia Belleman over de Ruinerwold-zaak

Een bijzondere dag in de rechtbank van Assen. Het Openbaar Ministerie wil de hoofdverdachte in de Ruinerwold-zaak, vader Gerrit Jan van D., niet meer vervolgen en vindt dat hij vrijgelaten moet worden. Tot ontzetting van de vier oudste kinderen, die donderdag middels hun advocaat Corinne Jeekel voor het eerst in de rechtszaal van zich konden laten horen. 

De Ruinerwold-zaak lijkt als een nachtkaars uit te gaan. Toch is volgens advocate Corinne Jeekel de invloed die verdachte Gerrit Jan van D. uitoefent nog steeds groot. “De oudste drie kinderen hebben altijd gehoord dat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van hun moeder.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het OM wil vader Gerrit-Jan van D. wegens zijn slechte gezondheid niet vervolgen, tot verdriet van vier van zijn kinderen. Corinne Jeekel: “Er zijn veel emoties. Veel teleurstelling, maar aan de andere kant zijn ze ook niet verrast. Ze hebben natuurlijk al die tijd deze strafzaak meegemaakt, ze zijn goed vanuit het OM geïnstrueerd, ik heb ze vertelt hoe het allemaal gaat en ze zijn zelf ook heel intelligent. Maar het was natuurlijk een teleurstelling. Ze hadden zelf toch wel willen zien dat er een inhoudelijke behandeling zou komen.”

Procesonbekwaam
De verdachte, vader Gerrit Jan van D., is onderzocht door deskundigen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf vertelt wat uit dat onderzoek is gekomen. “Die was in eerste instantie niet zo eenduidig. De experts zeiden eerst dat ze het gevoel hadden dat hij meer begreep dan later.”

Van D. is invalide na een hersenbloeding. Belleman gaat verder: “Hij is halfzijdig verlamd, zijn gezichtsvermogen is aangetast. Vanmiddag werd gezegd dat zijn zijn linker hersenhelft volledig verdwenen is. Zijn rechter hersenhelft is er nog wel, maar is ook aangetast. Hij kan niet meer spreken, hij stoot klanken uit. Hij kan ‘ja’, ‘nee’ en ‘jo-jo-jo’ zeggen. Maar veel meer komt er niet uit.”

“Hij lijkt af en toe vragen te kunnen beantwoorden. In eerste instantie dachten de deskundigen dat hij nog dingen begreep, maar daar zijn ze op teruggekomen. Dus eigenlijk was hun conclusie dat deze man niet begrijpt wat er allemaal gebeurt. Hij kan zich sowieso niet verstaanbaar maken, dus niet verdedigen. Daarom zei het OM dat hij volgens het Europees recht procesonbekwaam is.”

Volgens advocaat Jeekel willen de kinderen wel benadrukken dat dit nog niet betekent dat Van D. ook onschuldig is. Volgens zijn kinderen is hij, zelfs met zijn fysieke afwezigheid, nog steeds van invloed op met name de jongste vijf kinderen.

“Als je vanaf je geboorte zo geïndoctrineerd bent, dan ontstaat er – heb ik vanuit de biologie begrepen – een soort van conditionering. Dan kan je er eigenlijk niet meer tegenin gaan. Dan maakt het ook niet uit hoe oud je bent, dat kan zelfs nog na je minderjarigheid spelen. Dat is de angst die mijn cliënten hebben, met name voor de jongste vijf,” aldus Jeekel.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen