Lijsttrekker Esther Ouwehand (PvdD) wil regeren: ‘De vraag is of andere partijen klaar zijn om koers te wijzigen’

Na jaren van actievoeren en inmiddels vijftien jaar in de oppositie vinden ze het nu tijd om te gaan regeren. En om het land eens fundamenteel onder handen te nemen. Bij Op1 vertelt lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) over de plannen van haar partij.

Esther Ouwehand zou graag willen deelnemen aan een nieuwe regering. “De vraag is steeds of wij mee willen regeren. Het antwoord is ‘ja’, maar er zit natuurlijk een voorwaarde aan, namelijk als er een groen, progressief kabinet mogelijk wordt gemaakt. De vraag is niet of de PvdD klaar is om te regeren, maar of de andere partijen klaar zijn voor de koerswijziging die nodig is om onze economie gezond en houdbaar te houden voor de toekomst.’’

Veestapel verkleinen / export aan banden leggen
Ouwehand gaat in op een aantal punten uit het verkiezingsprogramma van haar partij. De PvdD wil driekwart van het aantal dieren dat wordt gefokt en gedood verminderen en ook dat Nederland niet meer gaat produceren voor de export. Tegelijkertijd wil Ouwehand dat iedereen in de zorg, bij de politie en in het onderwijs een hoger salaris krijgt. De lijsttrekker vertelt hoe ze dat wil gaan betalen.

“Het allerbelangrijkste is dat als we nu niet de maatregelen nemen die zorgen dat we de biodiversiteitscrisis, de klimaatcrisis en het voedsel eerlijk kunnen verdelen over de wereld, het alleen nog maar duurder en moeilijker wordt. Nederland importeert massa’s soja voor veevoer en palmolie uit landen waar de regenwouden verdwijnen, voor de Nederlandse veestapel. Dat systeem is onhoudbaar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Uitstel verkiezingen
Ook wordt er nog gepraat onder een ander belangrijk thema. Moeten de verkiezingen worden uitgesteld in het belang van de volksgezondheid? De rechter beslist aan het einde van de week of meer mensen per brief mogen stemmen. Lijsttrekker Esther Ouwehand zit niet te wachten op uitstel van de verkiezingen, vertelt ze: “Maar als dat de uitkomst is, dan is dat maar zo.”

Uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond blijkt dat 34 procent van de kiezers vindt dat ze per brief moeten kunnen stemmen. Wat als de rechter ‘nee’ zegt, wat betekent dat dan voor de opkomst? “Er zijn zondag verkiezingen geweest in Catalonië. De opkomst daar was ongeveer een kwart minder dan de vorige keer. De één na laagste opkomst ooit. Je merkt uit meerdere vragen die ik heb gesteld dat mensen aarzelen of ze gaan komen. Dat zou best een fors lagere opkomst kunnen gaan worden”, zegt De Hond.

“Natuurlijk willen we dat het doorgaat”, zegt Esther Ouwehand. “Het RIVM heeft twee kwetsbare groepen gedefinieerd: Mensen boven de 70 jaar en de mensen onder de 70 jaar met onderliggende aandoeningen. Dat zijn een miljoen mensen. Daar heeft de minister gewoon geen rekening mee gehouden en dat had ze kunnen voorkomen door briefstemmen op aanvraag mogelijk te maken, maar dan had ze wel eerder moeten beginnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen