Gijs Rademaker, Maurice de Hond en Peter Kanne over de invloed van corona op de peilingen

De campagnes komen met nog een maand te gaan tot te verkiezingen nu echt op gang. Lijsttrekkers kunnen het land niet in, dus de verkiezingsstrijd speelt zich meer dan ooit af op televisie. En zij bepalen grotendeels wie daar mogen aanschuiven. We praten in Op1 over de macht van de peilers met opiniepeilers Gijs Rademaker en Maurice de Hond en met onderzoeksadviseur Peter Kanne.

Lilianne Ploumen
Afgelopen week werd bekend dat Lilianne Ploumen, de lijsttrekker van de PvdA tijdens de komende verkiezingen, niet mee mag doen met het RTL-verkiezingsdebat. In hoeverre hebben de peilers daar invloed op? Peter Kanne: “In de eerste plaats zijn het natuurlijk de omroepen die dit bepalen. RTL heeft ons niet gevraagd wie ze zouden moeten uitnodigen, maar de PvdA staat laag in de peilingen dus er valt wat voor te zeggen.”

Debatten
Volgens Kanne is het voor partijen enorm belangrijk om aan de debatten mee te doen. “We hebben het gezien in 2012. Toen deed Diederik Samsom het in eerste instantie heel slecht, maar na de debatten werd hij bijna de grootste.” Volgens Kanne is het dan ook belangrijk dat ook nieuwe partijen een kans kunnen krijgen. “Stel je voor dat een partij als JA21 in de peilingen op 20 zetels zou staan, dan zouden ze door de manier die RTL hanteert de kans krijgen om zichzelf te laten zien. Dat is denk ik wel erg belangrijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Peter Kanne, Maurice de Hond en Gijs Rademaker terug.

Vergelijkbare artikelen