Eindexamenleerlingen Quinten en Miloe balen dat de eindexamens door moeten gaan

Demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft besloten dat de eindexamens dit jaar door moeten gaan. Eindexamenleerlingen Quinten Lever en Miloe van Vliet balen van dit besluit. Bij Op1 leggen de twee middelbare scholieren uit waarom ze het liever anders hadden gezien.

Donderdag werd al duidelijk dat de examens wel doorgaan, maar dat leerlingen die ondanks de eerder aangekondigde versoepelingen nét niet slagen een onvoldoende mogen wegstrepen. Dat mag niet bij Nederlands, Engels of wiskunde, maar wel bij andere examenvakken. En het wegstrepen van de onvoldoende mag alleen als een leerling daarmee toch kan slagen.

Miloe van Vliet (eindexamenleerling VMBO) geeft aan dat ze denkt dat deze extra gunsten niet gaan helpen voor haar en haar klasgenoten en er juist voor zorgen dat er verslapping op de loer ligt. “Misschien dat je dan minder discipline krijgt voor een vak en denkt: ik laat het wel vallen, want ik kan toch een extra onvoldoende halen.”

Quinten (eindexamenleerling VWO) heeft een duidelijk idee van hoe het beter geregeld kan worden voor eindexamenleerlingen. “Ik zou de School Examens (SE’s) in april-mei laten plaatsvinden, zodat daar nog even de focus op is. Dat is ietsje later, zodat de achterstand die nu door de lockdown is ontstaan kan worden goedgemaakt. En ik zou in de periode die daarna nog over is focussen op kinderen zoals ik, die nog toetsen in moeten halen, zodat het schooljaar gewoon netjes afgesloten kan worden. Ik kan me niet voorstellen dat die ene toets, waarbij alles nog een keer herhaald moet worden, zo belangrijk is dat we nu alles gaan verwaarlozen om naar dat piekmoment toe te leven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen