VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff denkt dat alles goed gaat komen

Hij was raadslid, Kamerlid, staatssecretaris en schopte het uiteindelijk zelfs tot fractievoorzitter van de VVD. Klaas Dijkhoff is de kroonprins die nét geen koning werd, maar in 2017 wel werd gekroond tot de Slimste Mens. De VVD-fractieleider belooft in een nieuw boek dat alles goed gaat komen. Bij Op1 vertelt Klaas Dijkhoff – die binnenkort afscheid neemt van de politiek – hoe dat wat hem betreft gaat gebeuren.

Boek
Klaas Dijkhoff besloot uit de politiek te stappen, omdat hij het werk niet meer kon combineren met zijn gezin. Toch stopt hij er niet zomaar mee, eerst deelt hij zijn visies en ideeën in een boek. Volgens hem is het de strik om zijn carrière. “Veel van het werk heb je teruggezien in het verkiezingsprogramma, maar ik wilde ook graag delen wat er allemaal voor denkwerk achter zit.” De belangrijkste boodschap uit het boek is dat alles goed gaat komen. “Of het nou om de klimaat, veiligheid of zelfs deze coronapandemie gaat, het is uiteindelijk altijd gelukt om de toekomst beter te maken dan het verleden.”

34 dagen
Nu heeft hij nog 34 dagen te gaan als fractievoorzitter van de VVD, maar opluchting dat het klaar is, voelt Dijkhoff nog niet. “Nee, ik voel geen opluchting. Ik vind het namelijk nog steeds heel erg leuk werk en ik vind dat je moet stoppen voor je iets niet meer leuk vindt. Ik kijk uit naar wat ik hierna ga doen, maar ik ben zeker niet aan het aftellen.” Wat voor nieuws Dijkhoff precies gaat doen, wil hij niet zeggen. “Dat ga ik nu nog niet uitleggen. Ik ben nu nog in functie en vind het een beetje ongemakkelijk om deze zendtijd daarvoor te gebruiken, maar ik kom het graag een andere keer vertellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hardwerkende Nederlander
In het boek van Dijkhoff lees je veel over de hardwerkende Nederlander. Die is er na tien jaar Mark Rutte namelijk niet veel op vooruit gegaan. Dijkhoff: “Je ziet dat de economie is veranderd. Normaal gesproken zorgde een groeiende economie vaak voor een verbetering van de inkomens van de middenklasse, maar daar is nu de klad in gekomen. Je kan niet meer automatisch zeggen: ‘de economie groeit, de bedrijven groeien, dus met de middeninkomens gaat het ook goed. Dat moet je repareren, want juist daarom wil je de economie een boost geven.”

Puinruimen
In de verkiezingscampagnes van de VVD onder Rutte, was het altijd heel belangrijk om de hardwerkende Nederlander erop vooruit te laten gaan. Is dat dan helemaal mislukt? Volgens Dijhoff is dat te kort door de bocht en komt dat vooral omdat de VVD eerst fouten van anderen moest goedmaken. “We konden tien jaar geleden niet gelijk werken aan onze opbouwagenda. Er was een dikke economische crisis, waardoor we eerst moesten puinruimen. Nu moeten we laten zien dat we ook kunnen opbouwen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Jongeren
Tot slot gaat het nog even over het bezoek van Mark Rutte aan Op1 op woensdagavond. De demissionair premier ging in gesprek met jongeren om te kijken wat voor perspectief hij ze kan bieden. Je hoort nu veel geluiden om jongeren voorrang te geven bij nieuwe vrijheden. Dijkhoff is het daar niet mee eens. “Steeds één groep beter behandelen dan anderen vind ik het grootste ongemak in de coronadiscussie. Er is bijvoorbeeld ook wat voor te zeggen om ondernemers nu meer ruimte te geven.”

Kijk hier het hele gesprek met Klaas Dijkhoff terug.

Vergelijkbare artikelen