Wouter van Noort en Michaël van de Poppe over de fenomenen bitcoin en Elon Musk

De bitcoin was deze week meer waard dan ooit, na een mega-investering van Teslabaas Elon Musk. Techjournalist Wouter van Noort interviewde hem al eens en is enthousiast. Bij Op1 vertelt Wouter van Noort samen met bitcoinhandlaar Michaël van de Poppe over de fenomenen bitcoin én Elon Musk.

Van Noort legt allereerst uit wat bitcoin precies is, namelijk een digitale munt die niet door banken wordt gemaakt, maar door een netwerk van gebruikers. Dus grote banken en centrale banken hebben er niets mee te maken: “Dat zorgt ervoor dat er een soort ideologische beweging is ontstaan rondom bitcoin, van mensen die banken en overheden niet vertrouwen. Die denken: dit is een nieuwe technologie waarmee een heel nieuw geldsysteem gebouwd kan worden.”

“Bitcoin bestaat inmiddels alweer bijna twaalf jaar. Eronder ligt een techniek genaamd blockchain, waarvan de belofte is dat het een heel nieuw soort internet kan bouwen,” gaat Van Noort verder. “Het komt nu de mainstream in. Het is al een tijdje aan het opborrelen en er stappen steeds meer grote bedrijven in. Nu begint het als bruikbaar betaalmiddel door te breken en echt in die hoofdstroom terecht te komen.”

Maar hoe kunnen we verklaren dat de bitcoin nu ineens door het dak is gegaan? Bitcoinhandelaar Michaël van de Poppe kijkt verder dan de mega-investering van Musk zelf: “Het komt voort uit dat men minder vertrouwen heeft in de dollar. Dat is door de coronapandemie erg aangewakkerd.’’

En er zijn meer redenen volgens Van de Poppe: “De rente is heel laag, aandelen staan heel hoog en vastgoed staat heel hoog. Maar wat er vooral gebeurt, is dat er heel veel geld bijgedrukt is. Een derde van het aantal dollars dat bestaat, is het afgelopen jaar uitgebracht. Omdat er zo veel dollars bijkomen, wordt de waarde van de dollar ten opzichte van de rest gewoon een stuk  minder en het vertrouwen erin wordt steeds minder.”

“Bitcoin is een soort reserve-inzet op de ondergang van het huidige systeem. En misschien dat je met bitcoin iets van geld kunt inzetten op de opbloei van een heel nieuw systeem”, aldus Van Noort.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

Vergelijkbare artikelen