VVD-leider Mark Rutte: ”Regeren met Forum voor Democratie gaat niet gebeuren’

Mark Rutte gaat woensdagavond in gesprek met jongeren. Ze hebben het zwaar in deze coronatijd: eenzaamheid, somberheid, stress, en leerachterstanden. Welk perspectief kan hij hen bieden en wanneer gaan de scholen en universiteiten weer open? Ook gaat hij in op de racistische uitlatingen van Thierry Baudet.

Weekblad Elsevier komt deze week naar buiten met verschillende app-conversaties van Thierry Baudet en andere kandidaten op de kieslijst van Forum voor Democratie (FvD). Hierin hebben zij zich racistisch uitgelaten. Voor VVD-leider Mark Rutte kan dan ook een streep door een eventuele samenwerking met het FvD van Baudet. ”Eigenlijk zag ik een samenwerking al niet gebeuren, maar na deze verschrikkelijke appjes – die overigens passen in een beeld dat we al langer bij hem zien – is het landelijk echt onmogelijk geworden om met hem in een kabinet te gaan zitten.”

Samenwerking 
”Deze appjes gaan alle grenzen over. Het is zo walgelijk, homofoob en racistisch. Het is echt verschrikkelijk”, besluit Rutte die nogmaals benadrukt dat een kabinet met de VVD en Forum voor Democratie niet gaat gebeuren.

In Brabant werkt de VVD nog wel samen met Forum voor Democratie. VVD-leider Mark Rutte zegt in de uitzending van Op1 die samenwerking nog wel te begrijpen. ”In Brabant zeggen ze: ‘we hadden die uitspraken niet nodig om te weten dat wij niks in Baudet zien.’ Zij werken daar niet met hem samen, maar met de 130.000 mensen die op FvD gestemd hebben. Dat begrijp ik ook heel goed.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Jongeren
Op Facebook sprak Mark Rutte gisteravond met verschillende jongeren over de problemen die de coronacrisis aanricht op de levens van hen. Kan er aankomende zomer weer wat meer? ”Daar hopen we natuurlijk wel op. We hebben bijvoorbeeld ook afspraken gemaakt met de evenementensector om weer dingen te organiseren aankomende zomer. Je hoopt dat er rondom de zomer door testen en veel gevaccineerden meer mogelijk is.”

Is het mogelijk om alles weer open te doen als zoveel mogelijk zestigplussers gevaccineerd zijn? ”Dat is natuurlijk ook wat we proberen door eerst ouderen en de mensen die voor hen zorgen te vaccineren. Toch moet je ook steeds per vaccin kijken hoe het werkt en voor wie het beter werkt. Als de groepen die het meest kwetsbaar zijn een vaccinatie hebben, dan gaat er natuurlijk ook weer meer mogelijk zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Campagne
Met nog 35 dagen tot de Tweede Kamerverkiezingen beginnen de kenmerken van een politieke campagne steeds meer zichtbaar te worden. Mark Rutte gaat zelf ook campagne voeren als leider van de VVD, ondanks de overvolle dagen om Nederland uit de coronacrisis te leiden. ”In oktober heb ik gezegd dat ik de rest van 2020 geen campagne zou voeren. Nu zitten we in 2021 een paar weken voor de verkiezingen, waar ook bijhoort dat Nederland hoort wat de plannen van de VVD en mij zijn, na 17 maart.”

”U zult mij de komende weken in de campagne zien, maar alleen als dat mogelijk is binnen mijn hoofdtaken en het past in het schema”, aldus Rutte. Met de hoofdtaken doelt Rutte op het bestrijden van deze pandemie. Mark Rutte: ”Dus ook op radio en televisie ga ik in debat met andere lijsttrekkers zolang het past in de schema’s.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met VVD-leider Mark Rutte terug. 

Vergelijkbare artikelen