Harm Ede Botje en Joost Vullings over de racistische berichten in Forum voor Democratie appgroepen

Vijf weken voor de Tweede Kamerverkiezingen komen er opnieuw bewijzen naar buiten van racisme en homofobie binnen Forum voor Democratie. Elsevier bracht screenshots naar buiten van chats, waarin Thierry Baudet en andere kandidaten op de kieslijst van de partij racistische uitspraken doen. We praten erover met journalist Harm Ede Botje en politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag.

Direct betrokken
Het is niet de eerste keer dat dit soort nieuws naar buiten komt, maar voorheen was het de jongeren afdeling van de partij. Dat is een enorm verschil zegt Harm Botje. “Wat wel nieuw is is dat het Thierry Baudet zelf is. Nu is hij er direct bij betrokken, dat is echt een groot verschil.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Leegloop 
Volgens Joost Vullings zou dit nieuws ook voor opschudding binnen de partij kunnen zorgen. “Die vijftig mensen die op de lijst staan zijn zich nu natuurlijk allemaal aan het verdedigen. Ze zullen zich misschien wel afvragen waar ze aan begonnen zijn.” Harm Botje sluit zich daar bij aan. “Ze zullen het zich voor de tweede keer afvragen. Die partij is natuurlijk al een keer leeggelopen. Dit is een volgend hoofdstuk.”

Geen samenwerking
Voor de alledaagse politiek zal er volgens Joost Vullings weinig veranderen, mede omdat de rol van Forum voor Democratie al een beetje uitgespeeld was. “Er was geen partij meer die ernaar uitkeek om met Forum voor Democratie samen te werken. Dat is nu natuurlijk nog kanslozer geworden, maar het was eigenlijk al op het nulpunt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wybren van Haga
Voor Baudet zal het belangrijk zijn of Wybren van Haga de partij trouw blijft. Vandaag verdedigde hij hem nog. Joost Vullings: “Vandaag verdedigde hij hem nog met verve, maar ook hij kan gaan twijfelen. Naar buiten zullen ze de verdediging nog wel aanhouden, maar er kan altijd een moment komen dat ze er toch uitstappen.” Dat zal allemaal de komende dagen kunnen gebeuren denkt Harm Botje. “Hij heeft bij zoveel mensen kwaad bloed gezet dat ik denk dat er de komende dagen nog wel meer van dit soort berichten naar buiten zullen komen.

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings en Harm Ede Botje terug.

Vergelijkbare artikelen