Anne Wensing en Sjaak de Gouw over testen en de Britse virusmutatie

Het aantal nieuwe coronagevallen is licht gedaald en ook de Britse variant verspreidt zich minder snel, blijkt uit nieuwe cijfers. Maar hoe zorgen we ervoor dat we ondanks het winterweer goed zicht blijven houden op het virus? De GGD probeert er in ieder geval met man en macht voor te zorgen dat het testen en vaccineren gewoon door kan gaan. Zo is de gemeente Bunschoten gisteren van start gegaan met het grootschalig testen op corona. Daarover praten we met arts-viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht en met Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid bij de GGD.

Zicht op het virus
Door het extreme winterweer zullen mensen minder makkelijk naar buiten gaan en zich dus ook minder snel laten testen. Volgens Anne Wensing kunnen we daardoor het zicht op het virus een beetje verliezen, maar er zijn ook voordelen. “Als mensen echt niet naar buiten gaan, kunnen ze het virus ook niet verspreiden. Dat is postitief, maar het blijft enorm belangrijk dat mensen zich laten testen.” Volgens Sjaak van der Gouw verlies je het zicht op het virus niet zo snel. “Je hebt een lijn waar plots een enorme dip in zit. Elke statisticus weet hoe je dat moet repareren.

Kou
Volgens Wensing is het ook zo dat de kou het virus in de hand speelt. “Als wij virussen bewaren dan slaan we ze op in de kou. Je kunt er niet op rekenen dat de kou iets doet met het virus dat voor ons gunstig zou zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Krokettenboer
Het gaat aan tafel ook over het vervoer van de vaccins. Dat zou niet altijd even professioneel gebeuren. Zelfs de plaatselijke krokettenboer heeft hierbij moeten helpen. Dat komt volgens Sjaak van der Gouw omdat zorginstellingen de vaccins zelf moeten verdelen. “Normaal gesproken krijgen we de vaccins aangeleverd via het RIVM en wordt alles streng gecontroleerd. In deze situatie moeten zorginstellingen soms creatief zijn en dat kan prima met de plaatselijke krokettenboer. Dat is ook de cateraar die normaal gekoeld vervoer doet voor de instelling en het gaat simpelweg over de hygiëne en temperatuur.”

Professioneel vervoer
Toch gaat het ook wel eens mis. Er zijn bijvoorbeeld vaccins verloren gegaan toen een auto teveel had geschud tijdens het rijden. Daarom zegt het RIVM dat ze dit niet meer willen en dat het vervoer moet gebeuren door bedrijven die zijn gespecialiseerd in geneesmiddelen. Van der Gouw: “Het moet op professioneel niveau gebeuren. Iedereen is er nu van overtuigd dat je vooraf moet vaststellen dat aan de voorwaarden is voldaan en daar een stempel op moet zetten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Anne Wensing en Sjaak van der Gouw terug.

Vergelijkbare artikelen