Sharon Gesthuizen, Fred Teeven, Imane en Lars over de invloed van politiek op kinderen

Dit jaar is de invloed van de politiek op het leven van kinderen duidelijker en groter dan ooit. Maar nemen we kinderen voldoende mee in deze grote beslissingen? En snappen ze hoe onze democratie werkt? Volgende week komt het boek Piraten, dieren, bejaarden -Wat stem jij? Van ex-SP kamerlid Sharon Gesthuizen uit. Bij Op1 vertelt ze waarom het belangrijk is om kinderen bij beslissingen te betrekken. Ook Fred Teeven, Imane (12) en Lars (13) praten mee.

“Als je voor heel veel kinderen democratie wilt uitleggen, moet je ook laten zien dat je daar enorm felle debatten over kunt hebben met elkaar,” zegt Sharon Gesthuizen. Fred Teeven sluit zich daarbij aan: “Hoe groot de meningsverschillen ook zijn, je knokt het uit met elkaar. Je maakt het ook publiekelijk die standpunten, dat is politiek. Uiteindelijk heb je maar één doel: dat is dat die samenleving veel beter gaat lopen, ook voor kinderen. Je moet samenwerken en elkaar dus wel weten te vinden. Dat komt neer op persoonlijk respect, dat is belangrijk.”

Imane en Lars maken samen politieke filmpjes voor de kindercorrespondent en hebben grote ambities. Lars vindt politiek interessant en is van mening dat er aardig wat dingen mogen veranderen en zou daar graag aan bijdragen. Maar ook rechten vindt hij heel interessant. Imane weet al heel goed wat ze wil. “Ik wil al vanaf mijn achtste de politiek in en uiteindelijk gewoon premier worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen