Mischa Blok en Dewi Deijle over het opschorten van adopties uit het buitenland

Demissionair Minister Sander Dekker maakte vandaag bekend dat adoptie van kinderen uit het buitenland per direct wordt opgeschort. Volgens Dekker is er jarenlang weggekeken bij verschillende misstanden en is de Nederlandse overheid flink tekort geschoten. Maandagavond bij Op1 schuiven geadopteerden Mischa Blok en Dewi Deijle aan. Zijn de excuses die Dekker aanbood genoeg? En wat zou de Nederlandse staat kunnen doen om de mensen om wie het gaat tegemoet te komen?

Mischa Blok keek met gemengde gevoelens naar de uitspreken van demissionair minister Sander Dekker. ”Toen hij de woorden uitsprak dat de Nederlandse overheid al vanaf de jaren zestig van deze misstanden af wist, toen voelde ik enorme boosheid. Daarna kwamen de excuses die mij totaal verbaasde. Het verbaasde mij dat deze woorden mij emotioneerde.”

Excuses
Ook Dewi Deijle zag de excuses van de minister niet aankomen. ”Na alles wat ik de laatste jaren heb meegemaakt, waren deze excuses het laatste wat ik had verwacht. Dewi Deijle is geadopteerd uit Indonesië en nog steeds op zoek naar haar biologische moeder. Zij heeft de Nederlandse staat aangeklaagd omdat de overheid veel misstanden niet heeft kunnen voorkomen. ”Ik heb jaren het idee gehad dat er niet naar je werd geluisterd. Daardoor had ik vanmorgen even het gevoel dat ik in de maling werd genomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Adoptieverhaal
Uit de adoptiepapieren van Mischa Blok bleek dat ze te vondeling was gelegd. Toen zij zelf naar Zuid-Korea afreisde, bleek dat helemaal niet waar te zijn. ”In de papieren staat letterlijk dat ik bij het stadhuis gevonden ben als een in de steek gelaten kind. Dat zijn de papieren die mijn Nederlandse ouders hebben gekregen. Zeven jaar geleden vond ik mijn Koreaanse vader en toen bleek het verhaal volledig anders te zijn.”

”Het bleek dat mijn vader mij naar het kindertehuis heeft gebracht met zijn nieuwe vrouw. Ik weet niet eens of mijn moeder hiervan afwist”, aldus Mischa Blok.” Ze vervolgt: ”Een bizar moment. Het is heel stom, want ik ben zelf journalist en ben dus bezig met het vragen naar levensverhalen van mensen en met het achterhalen van de waarheid. Dan kom je erachter dat je eigen verhaal – je ontstaansgeschiedenis – niet klopt. Terwijl dat de basis is van je identiteit.”

Opgeschort
De adoptie van kinderen uit het buitenland wordt dus per direct opgeschort. Mischa Blok vindt dat logisch. “Zolang je niet je hand in het vuur kan steken dat een adoptie helemaal schoon plaatsvindt, kan je er niet mee doorgaan.”

Mischa Blok: ”Op het moment dat er kinderen zijn waarbij de adoptie niet goed is gegaan. Kinderen met valse documenten of kinderen die zijn geroofd van hun vader of moeder. Dan kun je niet spreken van een goed systeem waarmee we door kunnen gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mischa Blok en Dewi Deijle terug. 

Vergelijkbare artikelen