Marc Kaptein denkt dat we na de zomer groepsimmuniteit bereiken

Medisch directeur van Pfizer Marc Kaptein denkt dat we in het derde kwartaal van dit jaar al groepsimmuniteit bereiken. Nog even doorbijten, maar dan kunnen we na de zomer weer normaal doen. Donderdagavond bij Op1 vertelt Kaptein waarom hij denkt dat we dan van de ellende af zijn.

Is een vaccinatiebewijs straks nodig om naar grote evenementen toe te kunnen gaan? Marc Kaptein vindt zo’n bewijs geen goed plan. ”Je kunt wel beschermd zijn tegen het virus, maar dat wil nog niet zeggen dat je geen drager van het virus kunt zijn en het dus kan overdragen.”

Vaccinatiepaspoort
Als je gevaccineerd bent word je in principe niet ziek, maar wat weten we inmiddels over de besmettelijkheid? Marc Kaptein: “Er zijn wel indicaties dat de besmettelijkheid afneemt, maar het laatste woord is daar absoluut nog niet over gesproken. Het is simpelweg te vroeg om zo’n vaccinatiepaspoort als bewijs van toegang te zien.”

Als grote evenementen daadwerkelijk gaan werken met vaccinatiebewijzen, dan zouden mensen die niet gevaccineerd zijn naar binnen kunnen komen met een negatieve sneltest. Volgens parlementair verslaggever Marleen de Rooy wordt dit plan in Duitsland al uitgewerkt. ”Zij zijn bij verschillende horeca al aan het testen met een vaccinatiepasje.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Terug naar normaal
Ondernemer Yves Gijrath is naarstig op zoek naar perspectief voor ondernemers. ”Wij worden enthousiast van duidelijkheid. Ik wil dus weten wanneer Nederland dusdanig gevaccineerd is, zodat we weer gewoon aan de gang kunnen.”

Volgens medisch directeur van Pfizer Marc Kaptein zijn voor het beantwoorden van die vraag twee zaken van belang. ”Dat ligt aan de hoeveelheid vaccins die wij leveren en de vaccinatiecampagne. Het aantal vaccins dat wij leveren, wordt momenteel enorm opgeschaald. In het tweede kwartaal kan alleen al Pfizer al bijna acht miljoen vaccins leveren. Dat zijn vier miljoen beschermde Nederlanders. En dan heb je ook nog de andere vaccinatiebedrijven.”

”In het tweede kwartaal hebben we in Nederland zo’n 22 miljoen doses vaccins. Aan het einde van de tweede kwartaal ga je die impact echt zien. In het derde kwartaal komt daar nog zo’n doses van 22 miljoen bovenop”, aldus Marc Kaptein.

Midzomerdag 
Volgens Marc Kaptein is er geen route uit te stippelen met een indicatie wanneer iedereen weer aan de slag kan gaan. ”Dat is simpelweg niet uit te stippelen, omdat wij het pad van het virus moeten volgen. Dat virus haalt rare streken uit.”

Toch denkt Marc Kaptein dat we midzomerdag , 21 juni, de effecten van de velen vaccinaties kunnen merken. ”Ik denk echt dat we dan met elkaar weer op het stand kunnen gaan zitten. Misschien nog niet naar het concert, maar dat gaat echt gebeuren.”

Kijk hier het hele gesprek met Marc Kaptein terug.

Vergelijkbare artikelen