Lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand en Ab Osterhaus over de relatie tussen mens en dier

Volgens lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand is een nieuwe pandemie alleen te voorkomen als we onze levensstijl drastisch aanpassen. De partij waarschuwt al jaren voor de gevaarlijke relatie tussen mens en dier. Bij Op1 vertelt Ouwehand hoe een volgende pandemie voorkomen kan worden als het roer drastisch omgegooid wordt. Ook viroloog Ab Osterhaus schuift aan. 

“Eigenlijk kon je deze pandemie al een beetje zien aankomen”, vertelt Esther Ouwehand. Volgens haar wijzen virologen er al jaren op dat slecht omgaan met het milieu de kans op een pandemie sterk vergroot. “’Virologen zien al jaren dat intensieve veehouderij en de vernietiging van natuur een steeds groter risico vormen op het ontstaan van een pandemie.”

Dieren
Dat corona afgelopen jaar ontstond verbaasde haar dan ook niet. “Iedereen was verbaast dat we een pandemie hadden, behalve de virologen die dat al jaren voorspeld hadden.” Dieren blijken een enorm belangrijke bron van infecties. In haar boek schrijft Ouwehand dat 75 procent van de nieuwe infectieziektes afkomstig zijn uit het dierenrijk. Ab Osterhaus kan dit bevestigen. “Ik ben het er helemaal mee eens. Hier waarschuwen we al meer dan twintig jaar voor en eigenlijk hebben we onvoldoende maatregelen genomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens Ouwehand is het zaak dat we onze levensstijl gaan aanpassen. “Nederland is het meest vee-dichte land ter wereld en we zijn ook nog eens dichtbevolkt. De afgelopen twintig jaar is in Europa twee keer eerder een infectieziekte die overslaat van dier op mens ontstaan. Allebei de keren was dit in Nederland. De vogelgriep en de Q-koorts.”

Gewoontes
Ab Osterhaus is één van de personen die om deze reden zijn gewoontes heeft aangepast. “Ik ben heel bewust over wat ik wel en niet eet, maar het probleem is natuurlijk veel groter.” Dat komt volgens hem omdat we naast onze eigen bio-industrie ook enorme hoeveelheden importeren uit het buitenland en teveel willen reizen. “Ik begrijp mensen die nu perse willen skiën niet.”

Volgens Ouwehand zijn we wel op de goede weg. “Je ziet dat de bewustwording enorm groeit. Mensen gaan steeds plantaardiger eten, maar als de politiek de keuze maakt om de intensieve veehouderij in stand te houden dan helpt het te weinig. De politiek zal echt moeten ingrijpen. De risico’s op pandemieën staan voor onze neus en we weten nu allemaal hoe verschrikkelijk het is. Laten we er alles aan doen om dit soort pandemieën in de toekomst te voorkomen.”

Kijk hier het hele gesprek met Ester Ouwehand en Ab Osterhaus terug. 

Vergelijkbare artikelen