Saskia Belleman, Jan Vlug en Chris van Dam in debat over het taakstrafverbod voor geweldplegers tegen hulpverleners

Er kan straks geen taakstraf meer worden opgelegd bij geweld tegen hulpverleners en politieagenten, maar rechters moeten deze geweldplegers voortaan altijd een celstraf opleggen. Dat besloot vandaag een Kamermeerderheid. CDA-Kamerlid Chris van Dam, advocaat Jan Vlug en rechtbankverslaggever Saskia Belleman van de Telegraaf gaan er vanavond bij Op1 over in debat.

CDA-kamerlid Chris van Dam: ”Ik vind helemaal niet dat rechters altijd maar strenger moeten gaan straffen. In de Tweede Kamer heb ik ook gezegd: als een rechter van mening is dat het bij een bepaalde zaak, bij het voorarrest moet blijven, be my guest. Waarom gaat een relschopper op pad? Dat heeft onder andere te maken met het feit dat bij mensen niet het idee bestaat, dat er streng gestraft kan worden.”

Hogere straffen
”Als jij je baan als vrachtwagenchauffeur wil behouden, dan moet je gewoon thuis bij moeder de vrouw blijven en niet jezelf in dit soort posities brengen”, besluit Van Dam. Rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman is het daar niet mee eens. Belleman: ”U denkt toch niet dat een man die uit emotie besluit om te demonstreren eerst het wetboek erop naslaat om te achterhalen wat hem eigenlijk boven het hoofd hangt? Dat doet hij niet.”

Volgens Saskia Belleman zullen hogere straffen dus niet perse werken om geweld tegenover hulpverleners te voorkomen. Belleman: ”Zo iemand is daar om te demonstreren, laat zich meeslepen door zijn emoties en dat is hartstikke fout. Natuurlijk had hij eerst aan zichzelf en de consequenties voor z’n gezin moeten denken, maar je moet je ook kunnen voorstellen dat zulke emoties bij mensen soms vreselijk oplopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Rechters
Advocaat Jan Vlug heeft veel rechtszaken gedaan met hooligans. ”Ons kantoor is zo’n beetje de huisadvocaat van de harde kern van Go Ahead Eagles. Een deel van die jongens vindt het mooi om een beetje te rellen, maar er lopen altijd een heleboel meelopers tussen. Ik heb talloze zaken gedaan waarbij jongens in het gedrang komen, zich losrukken en met bijvoorbeeld een duw tegen een agent met deze nieuwe wet direct de gevangenis in moeten en hun baan verliezen.”

Advocaat Jan Vlug is dan ook stellig. ”De rechter moet de keuze hebben. De rechter kan nu geen onderscheid meer maken tussen jongetjes die dom op de verkeerde plek, de verkeerde keuze maken en mensen die moedwillig geweld plegen. Met deze nieuwe wet is direct alles kapot voor iemand. De rechters zijn faliekant tegen dit besluit.”

‘Fopwet’
Rechters willen dus de vrijheid hebben om zelf tot een besluit over een taakstraf of een gevangenisstraf te komen. CDA-kamerlid Chris van Dam: ”Dat weet ik. Alleen ik ben van mening dat het ook een functie van de politiek is om de kaders aan te geven waarbinnen wij vinden dat een rechter zich kan bewegen. Natuurlijk zitten daar ook onder- en bovengrenzen aan.”

”Het is voor ons advocaten een nationale sport geworden om taakstrafverboden te ontduiken”, zegt advocaat Jan Vlug. ”Ik zie regelmatig op zittingen dat de officier, de rechter en de advocaat met z’n drieën kijken hoe zij onder artikel 22.b uit kunnen komen, om niet tot een gevangenisstraf te komen. Het wordt een ‘fopwet’ waar creatieve oplossingen voor bedachte worden.”

Kijk hier het hele gesprek met Saskia Belleman, Jan Vlug en Chris van Dam terug. 

Vergelijkbare artikelen