IC-arts Hugo Touw wil versoepeling van de coronamaatregelen

Intensivisten pleiten voor versoepeling van de coronamaatregelen. Volgens IC-arts Hugo Touw die verbonden is aan het Radboud UMC in Nijmegen eisen de strenge coronamaatregelen op dit moment hun tol, omdat de reguliere zorg steeds meer wordt uitgesteld. Moeten we meer coronaoverlijdens accepteren? Touw vertelt waarom hij vindt dat dit gesprek gevoerd moet worden.

In een opiniestuk in NRC schrijft Touw samen met andere intensivisten: ‘Op dit moment worden we waarschijnlijk meer geraakt door onze strenge aanpak van de COVID-crisis, dan door het virus zelf’. Wat bedoelt Touw daar precies mee? “We zien steeds meer kinderen die schade oplopen doordat ze thuis zijn. Dat raakt mij als mens, maar ook als dokter. Ik wil dat geluid laten horen en die discussie open met elkaar voeren. Want hele strenge maatregelen en dat soort dingen voorkomen kunnen niet allebei, denk ik.”

“Laat ik heel duidelijk zeggen dat maatregelen heel belangrijk zijn. Het openstellen van de scholen en het buiten samenkomen in groepjes, omdat juist buiten zijn en bewegen zo belangrijk is voor je gezondheid, dat zijn echt de enige dingen waar wij aan dachten. Dat we moeten voorkomen dat die Britse variant een opmars kan maken, daar staan we ook achter. Alleen moeten we heel genuanceerd alles afwegen. Dan moeten we deze geluiden ook meewegen. Op de IC hebben we natuurlijk heel erg gepleit voor maatregelen en dat doen we nog steeds, maar we zijn een sluitpost van een hele keten en moeten het met elkaar doen,” vertelt Touw.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Feike Sijbesma, ex-coronagezant van het kabinet, denkt dat er meer met testen gedaan moet worden. “We hebben natuurlijk allemaal meer dan genoeg van corona en de mensen lijden daar ook onder. Kijk of je meer met testen kan doen om dan weer dingen open te gooien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen