Feike Sijbesma: ‘Ik heb gemerkt dat corona nu veel politieker is geworden’

Volgens ex-coronagezant Feike Sijbesma is de coronapandemie straks niet meer ons enige probleem, maar komt er met de klimaatcrisis snel een nieuwe pandemie aan. Afgelopen week was hij samen met onder anderen Joe Biden, John Kerry en Bill Gates aanwezig toen de wereldleiders bijeen kwamen voor de klimaattop. 

“Premier Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) hebben de top voorgezeten als gastland. Nederland wil zich nadrukkelijk inzetten hierin. Vijf jaar geleden is het Parijs Akkoord gesloten, vier jaar geleden zijn de VS eruit gestapt. Nu hebben ze een draai gemaakt, want Amerika heeft vorige week aangekondigd terug te zijn op het toneel,” vertelt Sijbesma.

In Den Haag wordt weleens gefluisterd dat Feike Sijbesma regeringsfunctionaris of minister zou kunnen worden, maar daar is volgens hem geen sprake van. “Ik heb zeven maanden als vrijwilliger in corona gewerkt. Ik heb ook gemerkt dat corona nu veel politieker is geworden. Dat is één van de kanten die politiek zichzelf moet afvragen: moeten alle onderwerpen wel politiek zijn en worden? Ikzelf heb geen politieke ambities. Ik begrijp de politiek ook wel, ik ben niet naïef. Ik ben er waarschijnlijk niet goed in, ik wil gewoon van A naar B en de problemen proberen op te lossen.”

“Je hebt af en toe gezien dat de discussie niet helemaal buiten het politieke spel is gebleven en dat vind ik soms jammer,” gaat Sijbesma verder. “Ik vind dat sommige problemen buiten de politiek staan. Corona is iets waar de hele samenleving zo enorm veel last van heeft, daar wil ik graag inhoudelijk over praten. Als daar iets meer focus op zou zijn, zou dat denk ik heel goed zijn.”

Tot slot wil Sijbesma nog benadrukken dat hij ook de goede kanten van de politiek ziet. “Ik ga hier niet afgeven op de politiek, laat ik daar duidelijk in zijn. Maar u vraagt het aan mij en ik weet niet of ik goed ben in dat vak.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen