Minister van Onderwijs Arie Slob en epidemioloog Patricia Bruijning over het openen van de basisscholen en kinderopvang

De basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf maandag 8 februari weer open. Dat stond al in een uitgelekt advies van het Outbreak Management Team, maar is zondag ook zo besloten tijdens het Catshuisberaad. Bij Op1 bespreken demissionair minister van Onderwijs Arie Slob en epidemioloog Patricia Bruijning het heropenen van de basisscholen en de kinderopvang.

Unaniem besluit
Het besluit om de basisscholen weer te openen was unaniem volgens Arie Slob. “We hebben er intensief over gesproken. Twee weken geleden zat ik hier ook nog met de stille hoop dat de basisscholen al op 25 januari open konden, maar dat kon toen helaas niet doorgaan, omdat we nog moesten wachten op advies van het OMT over de risico’s voor kinderen. Dat advies hebben we ontvangen en gaf ons de vrijmoedigheid om dit besluit te nemen.” Volgens Slob is het OMT-advies er zonder enige politieke druk gekomen. “Ze wisten wel dat wij de wens hadden om de basisscholen weer te openen, maar we hebben gezegd dat we het advies nodig hadden om het besluit te kunnen nemen. Van politieke druk is absoluut geen sprake geweest.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Lekken
De informatie dat de scholen op 8 februari weer opengaan, werd al voor het OMT-advies door iemand in Den Haag gelekt. Slob: “Het is ongelofelijk vervelend. Het lekken lijkt sowieso een zieke waar nog geen vaccin voor gevonden is, want zo lang ik al in Den Haag rondloop, maken we dit mee. Mijn collega van justitie, de heer Grapperhaus, zal hier nader onderzoek naar laten doen door de Rijksrecherche. We willen echt weten wie dit gedaan heeft, zodat er opgetreden kan worden. Dit moeten we niet accepteren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Aanvullende maatregelen
De scholen zullen heel anders open gaan dan toen ze gesloten werden. Het OMT heeft strakke aanvullende maatregelen aangeraden en die zijn door het kabinet overgenomen. “Tot nu toe was het zo dat kinderen, ook als ze in contact waren geweest met een besmet persoon, gewoon naar school of naar de sport konden. Dat gaan we niet meer doen. Op het moment dat zoiets gebeurt, moeten ook kinderen in quarantaine. Als er in de klas iemand positief wordt getest, dan gaat zelfs de hele klas in quarantaine. Na vijf dagen wordt de hele klas getest. De kinderen die negatief getest worden, mogen weer de klas in, maar de positieve gevallen blijven thuis,”aldus Slob.

Volgens epidemioloog Patricia Bruijning moeten de risico’s zo laag mogelijk gehouden worden. “We hebben te maken met een virus dat in opmars is en de neiging heeft zich veel makkelijker te verspreiden. Ook onder kinderen. Er zijn gewoon meerdere maatregelen nodig om deze verspreiding te remmen.” Volgens Bruijning moet er dan ook enorm worden opgepast met het weer openen van de scholen. “Zeker met de nieuwe variant kan het zijn dat een kind in één keer een heel stel andere kinderen besmet. Dat moeten we zien te voorkomen en daarom is een extra pakket aan maatregelen hard nodig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Middelbare scholen
Maar als de basisscholen met deze extra maatregelen weer open mogen, waarom kan hetzelfde dan niet bij middelbare scholen? Bruijning: “Als je kijkt naar de totale verspreiding van het virus is het wel zo dat jongere kinderen het een stuk minder lijken door te geven. Naar mate je ouder wordt, ga je meer op een volwassene lijken en ben je dus belangrijker.” Belgisch onderzoek wijst echter uit dat ook jonge kinderen heel besmettelijk kunnen zijn. Volgens Bruijning klopt dat, maar komt het veel minder voor. “Het gaat niet om of iets kan, maar om of iets een belangrijke bijdrage aan het totaal levert. Hoe jonger kinderen zijn, hoe minder ze uiteindelijk doorgeven. Het gebeurt wel af en toe, maar veel minder dan bij volwassenen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lilian Marijnissen
Tot slot heeft SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen er nog niet alle vertrouwen in. “Ik vind de boodschap nog wel ingewikkeld. Vorige week zaten we nog in een alarmistische fase en moesten we met spoed een avondklok. Nu kunnen de scholen eigenlijk wel open. Ik snap de leerkrachten die zich zorgen maken wel heel goed.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen