Jacco Vonhof: ‘Laten we nou ook een intelligente opening up gaan doen’

Zodra het kan gaan eerst de scholen open en wordt de avondklok ingetrokken. Pas wanneer extra versoepelingen mogelijk zijn, zijn de horeca en detailhandel aan de beurt. MKB-voorman Jacco Vonhof vindt het te lang duren en mist perspectief voor ondernemers. Bij Op1 vertelt hij waarom het kabinet volgens hem meer tempo moet maken.

Op de voetstappen van de heenweg terug naar normaal gaan is volgens Jacco Vonhof geen goed plan. Hij ziet het als een omgekeerde lockdown. “Je probeert eigenlijk op dezelfde manier terug te gaan, maar ik vind dat een domme exit-strategie. We hadden een intelligente lockdown, laten we nou ook een intelligente opening up gaan doen.”

“Maak de ondernemer onderdeel van de oplossing. Want er zijn meer problemen dan alleen het virus, er zijn ook mentale problemen bij jongeren en ouderen,” zegt Vonhof. “We zullen al die variabelen ook in een vergelijking moeten stoppen. Je kunt waarschijnlijk nog steeds niet naar een nachtclub – dat vind ik doodzonde voor die ondernemer hoor – maar een zalencentrum of driesterren restaurant kunnen wel.”

“Als je de testen op orde hebt kun je aan de deur de besmettelijke gasten eruit halen, volgens mij is dat ook nog gezondheidswinst”, gaat Vonhof verder. Ab Osterhaus sluit zich aan bij deze woorden. “Dat klinkt mij als muziek in de oren”, reageert de viroloog. Hij pleit ervoor dat Nederland een echte exit-strategie moet hebben en niet de boel weer open moet gooien als de besmettingen omlaaggaan. Osterhaus geeft aan dat we anders in een week of vijf zomaar weer terug op het oude besmettingsniveau kunnen zitten en dan langzaam weer de zomer in hobbelen. Als de daling doorzet tot op het niveau dat je op grote schaal kunt gaan testen, bron- en contactonderzoek kunt doen en mensen in isolatie plaatsen, dan kunnen we een goede exit-strategie opzetten, denkt hij.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen