Ab Osterhaus over de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin

De exit-strategie komt eraan, maar tot die tijd zijn er nog veel hobbels te nemen. Het vaccin van AstraZeneca, waar Europa vol op heeft gegokt, lijkt minder effectief dan gedacht bij 65-plussers. Viroloog Ab Osterhaus gaat in op de effectiviteit van het vaccin.

“Ik denk dat je heel voorzichtig moet zijn. Als je wil claimen dat het bij oudere mensen wel goed werkt, zal je daar data voor moeten aanleveren. Kennelijk zijn die er onvoldoende en dat zal vrijdag blijken.”

Osterhaus legt uit waarom het een stuk moeilijker is om mensen van boven de 65 jaar te beschermen dan mensen die jonger zijn. “Als je ouder wordt dan verlies je allerlei functies en wat je ook verliest is je afweersysteem. Heel geleidelijk aan, naarmate je ouder wordt, is het steeds moeilijker om een goede afweer op te bouwen. Daarom zie je bij ouderen bijvoorbeeld meer longontstekingen en kanker voorkomen. Dus alle dingen waar je immuunsysteem je voor moet beschermen zie je geleidelijk aan verdwijnen of in ieder geval afnemen op oudere leeftijd.”

“Dat geldt ook voor vaccinatie”, verklaart Osterhaus. “Als je iemand tegen influenza vaccineert, zie je een effectiviteit van bijna 80 of 90 procent, maar als je ouder bent dan 65 jaar loopt dat geleidelijk terug van 70 procent naar zo’n 50-40 of 30 procent als je heel erg oud wordt. Dus dat is een heel normaal fenomeen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

Vergelijkbare artikelen