Saskia Belleman, Gerrit van der Burg, Gerald Roethof, Arjon Tieman en Dilan Yesilgöz over de eerste veroordelingen voor de relschoppers

Het OM laat zijn spierballen zien met snelrecht- en supersnelrechtzittingen voor relschoppers. De eersten mochten zich woensdag verdedigen tegenover de rechter. Bij Op1 praten rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf, OM-topman Gerrit van der Burg, advocaat Gerald Roethof en VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz over de eerste veroordelingen voor de relschoppers. 

Eerste verdachte
Woensdag moesten de eerste relschoppers alweer voor de rechtbank verschijnen. Saskia Belleman was erbij. “De eerste man die voor de rechter kwam, wordt verdacht van openlijke geweldpleging. Hij heeft stenen gegooid richting de politie en volgens de officier van justitie was het meer geluk dan wijsheid dat hij de agenten niet heeft geraakt.” Deze man raakte min of meer per ongeluk betrokken bij de rellen. “Hij ging Ajax-Feyenoord kijken bij een vriend en kwam op het Museumplein terecht. Toen de politie iedereen opdracht gaf om te vertrekken, heeft hij dat niet gedaan en is hij met stenen gaan gooien.”

Hoge inzet 
Tegen de verdachte in kwestie werd door het Openbaar Ministerie zes maanden celstraf geëist. Hoewel hij uiteindelijk tot drie maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, werd veroordeeld, is de intentie van het OM duidelijk. “Het OM heef hoog ingezet, met enorm krachtige taal. Het was zelfs zo sterk dat de verdachte zich afvroeg wat hem overkwam,” aldus Belleman.

Topman van het OM, Gerrit van den Burg, schaart zich volledig achter de harde taal van de officier van justitie. “Wij vonden de eis volledig terecht. Je moet je voorstellen dat deze man verdacht werd van stenen gooien richting de politie. Voor hetzelfde geld had hij de politiemensen wel geraakt en dan was het leed niet te overzien geweest. Iedereen die daaraan meedoet moet verantwoordelijk worden gesteld voor zijn daden en daar moeten forse straffen op staan.”

Snelrecht
Dat is ook de reden dat er gebruik gemaakt wordt van het snelrecht. “Daar waar het kan vinden we het heel belangrijk om de verdachte aan te rekenen wat hij heeft gedaan, maar ook om een signaal naar de samenleving te geven dat er lik op stuk wordt gegeven bij dit soort hele ernstige praktijken,” zegt Van Den Burg.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verdediging verdachten
Gerald Roethof is strafrechtadvocaat en zijn kantoor heeft afgelopen woensdag verdachten bijgestaan in hun verdediging. “De verdachte die door mijn kantoor is bijgestaan, was een hoogopgeleide man die vond dat hij zijn stem op een beschaafde manier moest laten horen. Hij wilde duidelijk maken dat hij de beslissingen rondom het coronabeleid niet vond kunnen.” Toch werd de man opgepakt door de politie. “Hij wilde wegfietsen, maar deed dat in de richting van de politie. Hij is toen tegen één van de agenten gebotst en dat vond men openlijk geweld.”

Een ander voorbeeld is dat van een 24-jarige jongen die claimt vuurwerk op straat te hebben gevonden. Hij wilde dat veilig stellen, maar werd toen aangehouden met vuurwerk in zijn zak. Aan tafel wordt een beetje lacherig gedaan over dit soort excuusjes, maar daar is Van Den Burg het niet mee eens. “Het is aan de advocaat om samen met de verdachte een procespositie te kiezen. Dat respecteer ik uitdrukkelijk en ik vind niet dat daar lacherig over gedaan moet worden. Het is natuurlijk wel zo dat de officier van justitie een zaak niet zomaar voor de rechter brengt. Die meent dan bewijs te hebben voor een andere gang van zaken dan de advocaat schetst. Het is aan de rechter om daar een conclusie aan te verbinden.”

Een stap te ver
Op verdediging van advocaat Arjon Tieman hoeven relschoppers in ieder geval niet meer te rekenen. Hij plaatste afgelopen dinsdag een bericht op LinkedIn, waarin hij duidelijk maakt dat relschoppers een stap te ver zijn gedaan. “Ik vind dat iedereen het recht heeft om tijdens een proces door een advocaat bij te worden gestaan, maar ik heb de afweging gemaakt dit niet te doen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik in deze zaak niet meer objectief genoeg kan zijn. De relschoppers hebben het ziekenhuis waar mijn vriendin werkt aangevallen. Op die manier komt het mij te dichtbij en heb ik gezegd: ‘als u zulk gedrag vertoont dan denk ik niet dat ik de geschikte partij ben hier.'”

Opruiing
Vervolgens gaat het over het feit dat mensen niet alleen worden veroordeeld voor relschoppen. Ook voor opruiing kregen verdachten tot drie weken celstraf. “Opruiing is een strafbaar feit. Laat daar geen misverstand over bestaan. Voor opruiing kan je maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen. We vinden het heel ernstig als er wordt uitgenodigd om strafbare feiten te plegen. Er is natuurlijk een verschil tussen degene die een misdrijf pleegt en degene die opruit daartoe, maar we moeten niet te lichtzinnig over opruiing doen. Het is echt gevaarlijk voor onze samenleving.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kamerdebat
Tot slot gaat het over het kamerdebat over de relschoppers. VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz heeft justitie in haar portefeuille. “Ik vind dat we de harde kern echt heel hard moeten aanpakken. Ik ben blij dat de politie zo goed heeft opgetreden en dat justitie aan de slag gaat met het snelrecht. Of je nou 11 of 51 jaar bent, ik vind wel dat je de les moet leren dat dit niet oké is.”

Kijk hier het hele gesprek met Saskia Belleman, Gerrit van der Burg, Gerald Roethof, Arjon Tieman en Dilan Yesilgöz terug.

Vergelijkbare artikelen