Maria stapte naar de rechter omdat ze wil weten wie haar biologische vader is

Deze week stapte donorkind Maria naar de rechter. Ze wil weten wie haar biologische vader is. Haar moeder koos destijds voor een niet-anonieme donor, zodat Maria er op haar 16de zelf voor kon kiezen om de gegevens van haar vader te verkrijgen. Echter, in de tussenliggende jaren heeft haar biologische vader zijn status veranderd naar ‘anoniem’. Maar kan dat zomaar? Maria en haar moeder vinden van niet.

Er is in 2004 wetgeving gekomen en het hele idee daarvan is dat anoniem doneren niet meer van deze tijd is en afgeschaft moet worden. Maar er is een overgangsregeling in die wet en daarin staat dat alle donoren opnieuw toestemming moeten geven bij het verstrekken van hun gegevens. Dit heeft tot gevolg dat ook de mensen die voor die wet aangegeven hebben bekend donor te zijn, nu anoniem kunnen worden. En dat heeft Maria’s vader gedaan, legt ze uit.

Maria wil weten wie haar vader is en wil best graag een keer een kop koffie drinken, maar het is nou wel duidelijk dat hij dat niet wil, gezien zijn anonimiteit, vertelt ze. “Ik weet dat ik verder geen recht heb op contact, daar wil ik hem niet toe dwingen.”

“Het is ook dat de helft van mijn stamboom nu ontbreekt. Aan mijn moeders kant kan ik van alles uitzoeken, dat vind ik leuk om te doen. Ik heb bijvoorbeeld ook een portret van mijn betovergrootmoeder aan de muur hangen. Dat heb ik wel aan mijn moeders kant, maar niet aan mijn vaders kant. Dat voelt gewoon heel scheef.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Joppe en Myrthe

Joppe en Myrthe zijn halfbroer en halfzus van Maria. De moeder van Myrthe zag het verhaal bij Nieuwsuur. Daar kwam Maria op tv en ze zagen heel veel gelijkenissen. Het had met het ziekenhuis, de leeftijd en het uiterlijk van Maria te maken. Ze zagen al vrij snel overeenkomsten. Als je elkaar dan leert kennen zie je steeds meer. Met DNA zijn ze nu met 100 procent gematcht als halfzussen.

Joppe: “Het is een hele rare situatie. Je weet eerst van niets af en dan opeens hebben ze verschillende halfbroers- en zussen gevonden.” Er zijn veel meer kinderen verwekt met dezelfde donor dan is toegestaan. Dat vinden ze wel gek.

Ook Joppe en Myrthe willen graag weten wie de anonieme donorvader is. Daarvoor moeten ze weer een aparte rechtszaak starten, want ze kunnen zich niet voegen bij Maria, ondanks dat ze kunnen aantonen dat ze een DNA match hebben, vertellen ze.

Maria snapt dat er een uitspraak van de rechter moet komen. Ze vindt het wel vervelend dat ze iedere keer onduidelijke en tegenstrijdige informatie heeft gekregen en ze zoveel moeite heeft moeten steken in deze zaak. Het gaat haar niet in de koude kleren zitten en het kost haar veel energie, zegt ze. “Ik wil eigenlijk iets heel simpels, maar door een artikel in de wet wordt dat heel moeilijk blijkbaar.”

Maria merkt dat ze in tegenstelling tot in 2017, toen het balletje in deze zaak begon te rollen, steeds meer positieve reacties krijgt van mensen die begrijpen dat ze graag wil weten wie haar vader is. Eerst stuitte ze namelijk vooral op onbegrip van mensen, die eerder zoiets hadden van ‘waarom wil ze dat weten? En laat die man toch met rust.’ “Ik merk dat de reacties veranderen, dat mensen het snappen en ik heb het idee dat de tijd rijp is voor deze rechtszaak.”

Kijk het gesprek hier terug

 

 

 

Vergelijkbare artikelen