Verpleeghuisbestuurder Mireille de Wee: ‘vaccinatie per doelgroep is best lastig uit te leggen’

Onder huisartsen en verpleeghuisbestuurders is veel kritiek op het vaccineren per doelgroep. Met de regels die er nu zijn kan het voorkomen dat een deel van de bewoners in een verpleeghuis wel gevaccineerd wordt en een ander deel weer niet. Huisarts Marieke Verlaan, verpleeghuisbestuurder Mireille de Wee en de 93-jarige Miep Loots praten over het rommelige en onduidelijke verloop van vaccinaties bij ouderen.

Verpleeghuisbestuurder Mireille de Wee is verantwoordelijk voor 28 verpleeghuizen in de regio Brabant. Is de manier waarop het gaat volgens haar uit te leggen? “Dat is best lastig uit te leggen. Er is een schaarste aan vaccins, dus er worden keuzes gemaakt in welke volgorde mensen gevaccineerd worden, maar er zitten verschillende groepen onder het dak van een verpleeghuis.

De Wee legt uit dat er drie verschillende groepen zijn: mensen met een verpleeghuisindicatie onder verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde, een groep met verpleeghuisindicatie onder verantwoordelijkheid van de huisarts en een groep aanleuners, zonder verpleeghuisindicatie. Die laatste groep heeft nog geen uitnodiging voor een vaccinatie gekregen, terwijl zij gewoon koffie drinken en dineren met de andere twee groepen.

“Het is zo dat de mensen die onder verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde vallen, over het algemeen kwetsbaarder zijn. Op basis daarvan is die schaarste verdeeld, maar het blijft moeilijk uitleggen. Het kan zo zijn dat iemand die onder de huisarts valt ouder is.

Marieke Verlaan is huisarts in Haarlem. Zij is met haar collega’s verantwoordelijk voor de thuiswonende ouderen. Deze week hebben zij uitnodigingen mogen sturen aan de 90+ thuiswonende ouderen, die mobiel genoeg zijn om zelf naar een priklocatie van de GGD te gaan. Dat is in haar geval bij Schiphol. “Het is wat anders dan even met de rollator naar de hoek lopen waar onze praktijk zit. Wij vragen wel wat van mensen, maar we hopen wel dat ze een lieve zoon of dochter hebben die ze gaan brengen. Als ze dit niet doen, dan weten we niet wanneer ze dan wel geprikt kunnen worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccins
“Het is heel kwetsbaar spul en dus is het de bedoeling dat het zo min mogelijk vervoerd wordt, daarom is deze logistieke operatie heel complex, want anders kun je gewoon langsrijden,” zegt de Wee. “Ze willen zo zuinig mogelijk met het vaccin omgaan en dus wil je het centraal op een locatie”, zegt Verlaan.

De 93-jarige Miep Loots werd dinsdag ingeënt. Ze was blij dat ze aan de beurt was. “Dan is het maar achter de rug”. Loots zit in een verzorgingshuis in Amsterdam. Ze vertelt dat bijna iedereen gelijktijdig een vaccin heeft gekregen. Ze gaat als eerste lekker naar buiten als ze straks ook de tweede prik heeft gehad, vertelt ze. “Hoe meer mensen een vaccin krijgen, hoe sneller straks alles achter de rug is. Daarom was ik ook blij dat ik zo snel aan de beurt was.”

Miep moet nog wel even zien wanneer ze die tweede prik krijgt. Ze durft er niet vanuit te gaan dat die prik spoedig komt. Volgens De Wee zijn haar zorgen niet nodig, want in verpleeghuizen is gekozen voor een maximale tussenperiode van vier weken tussen de eerste en de tweede prik.

In theorie kan iedereen die corona doormaakt in een verpleeghuis eraan overlijden, maar volgens Marieke Verlaan gaat het niet om een week eerder of een week later. De huisarts is in ieder geval blij dat er nu wat gebeurt en dat ze aan de slag zijn met z’n allen om iedereen te vaccineren.

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

 

 

Vergelijkbare artikelen