Ferdinand Grapperhaus, Willem Woelders, Toine van Loenhout, Maxime de Vries, Emrah Köker en Damiaan Denys over de rellen

Sinds het invoeren van de avondklok is het in veel steden onrustig en braken er rellen uit. Dinsdagavond bij Op1 reageert demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus op de rellen. Bespreken Willem Woelders, nationaal politiecommandant coronacrisis en Toine van Loenhout, hoofd recherche politie Oost-Brabant hoe ze de relschoppers gaan opsporen. NOS-verslaggever Maxime de Vries weet hoe de relschoppers zich organiseren. Emrah Köker vertelt over zijn zaak in Rotterdam die gisteren werd geplunderd en psychiater Damiaan Denys legt uit waarom de sluimerende onvrede in Nederland een rol speelt bij de rellen. 

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus is duidelijk over de rellen in verschillende Nederlandse steden, afgelopen dagen. ”Het is schandalig. We zijn met elkaar bezig een levensgevaarlijk virus te bestrijden en dan gaan mensen rellen. Plunderingen, geweld en vernielingen zijn simpelweg misdadig.”

Avondklok
”De politie heeft een zeer parate inzet en pakt het in alle steden goed op. We handhaven hard en er wordt snelrecht ingezet. Morgen staan al de eerste mensen die zich op het Museumplein in Amsterdam misdroegen voor de rechter. Ook hebben we een behoorlijk aantal opruiers opgepakt, die via social media mensen oproepen tot geweld”, aldus Grapperhaus.

Grapperhaus was lange tijd geen voorstander voor het invoeren van de avondklok. ”Wij hebben daar lang overwegingen over gehad omdat het natuurlijk een ingrijpende vrijheidsbeperking is. De besmettingen gingen niet voldoende omlaag en andere besmettelijkere varianten van het virus komen hier meer en meer voor. Dus wij vonden het een hard maar noodzakelijk middel”, aldus de minister.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Inzet van politie
Nationaal politiecommandant coronacrisis Willem Woelders: “We zijn ook aan het verkennen of we versterking uit het buitenland kunnen krijgen. Daar waar het nodig is, is het mogelijk om die eenheden onder aansturing van de Nederlandse politie in te zetten. Wij treden met ME-eenheden ook op in België en Duitsland, dus daar waar het nodig is kunnen zij ons hier ook versterken.” Ook is er meer ME inzetbaar als het de komende dagen nodig zou zijn.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Plunderingen
De zaak van Emrah Köker in Rotterdam werd gisteren geplunderd door relschoppers. “Ik was live aan het kijken via de beveiligingscamera’s, ik kreeg honderden video’s, maar ik kon echt niks doen.”

Emrah Köker: ”Ik was tot half zeven op zaak en zag al allemaal jongeren bij elkaar komen. Ik was er vrij zeker van dat er iets ging gebeuren en ben gelukkig naar huis gegaan. Mijn moeder en vrouw belden mij ook de hele tijd.” Hij zag zijn winkel gesloopt worden door jongeren. ”Het is mijn winkel en ik verdien mijn geld daar. Alles is kapot en ik ben vooral heel erg teleurgesteld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Entertainment
Psychiater Damiaan Denys is verrast door de reactie van veel Nederlanders op de rellen. ”Het valt mij op dat Nederland heel geschokt reageert op de rellen. Dat vind ik apart omdat ik als relatieve buitenstaander al langer van mening ben dat deze vormen van geweld min of meer getolereerd wordt in Nederland. Als ik na oudjaar de krant opensla, dan lees ik: ‘het viel best mee dit jaar.’ Dat terwijl auto’s zijn afgebrand, handen zijn afgerukt en er met vuurwerk is gegooid.”

Psychiater Damiaan Denys over de vraag hoe het komt dat groepen mensen zich zo massaal tegen alle vormen van gezag keren. “Het is gewoon entertainment voor sommige mensen en dat entertainment kent geen grenzen omdat we misschien een beetje te tolerant geweest zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ferdinand Grapperhaus, Willem Woelders, Toine van Loenhout, Maxime de Vries, Emrah Köker en Damiaan Denys terug. 

Vergelijkbare artikelen