Femke Halsema en Gerrit van de Kamp over opnieuw een onrustige avond in verschillende Nederlandse steden

Sinds het invoeren van de avondklok is het ’s avonds na negen uur onrustig in veel Nederlandse steden. Gisteren liep het onder meer op het Amsterdamse Museumplein flink uit de hand. Te gast is Femke Halsema, burgemeester van de hoofdstad. Hoe zag haar dag eruit vandaag en hoe kijkt zij terug op de gebeurtenissen van gisteren? En ook Gerrit van de Kamp, voorzitter Politievakbond ACP, schuift aan om te praten over het huidige geweld tegen de politie in verschillende steden.

Voorzitter Politievakbond ACP Gerrit van de Kamp is niet verbaasd over de rellen. ”We zien al heel lang dat in de gehele samenleving allerlei spanningen zitten. Dan heb ik het over de laatste twee tot drie jaar. Dat gaat van discriminatie tot jongeren die niet aan de bak komen. Dat hoopt zich op.”

Onrust
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema ziet in de coronatijd de onrust toenemen. ”Ik vraag mij af of er ook sprake is van een langere toename. Je ziet conflicten in de wijken, de gewone misdaad en natuurlijk de onrust tijdens de coronatijd. Ik vraag mij af of die onrust al langer onder jongeren speelt.”

Voorzitter Politievakbond ACP Gerrit van de Kamp: ”Wij zien de afgelopen jaren bij demonstraties – denk aan de boerenprotesten – dat zulke demonstraties die niks met corona te maken hebben, dat er onrust in de samenleving is. We zien een opstapeling van vraagstukken die niet opgelost zijn. Dat hoopt op en het chagrijn neemt toe. Er is een trend gaande van een smeulend vuur.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Rellen
”In Amsterdam hebben we te maken gehad met grote groepen relschoppers waarbij het gezag steeds heeft gefunctioneerd”, aldus burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Zij deelt de opvatting van burgemeester van Eindhoven John Jorritsma dat we een burgeroorlog nabij zijn dan ook niet. ”Ik zit hier niet om een collega te beoordelen en John Jorritsma had zondag een heel drukke dag achter de rug met heel veel geweld.”

Femke Halsema: ”Ik denk dat het juist in deze tijd van groot belang is om het demonstratierecht te blijven beschermen. In Amsterdam hebben wij de laatste twee weken wel degelijk demonstraties mogelijk proberen te maken. Alleen dan niet op het Museumplein, maar op het Westerpark met een geringer aantal deelnemers om redenen van volksgezondheid en veiligheid.”

”Ik begrijp dat mensen behoefte hebben om hun opvattingen te uiten. Ik vind dat dat moet kunnen, maar mensen moeten dat wel fatsoenlijk doen en binnen de regels die gelden”, aldus burgemeester Halsema.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Rotterdam
Ook op maandagavond was het dus onrustig in veel Nederlandse steden. Verslaggever van RTV Rijnmond Jacco van Giessen zag grote groepen jongeren in Rotterdam de politie uitdagen. ”Zij hebben ook winkels volledig geplunderd. Het waren heftige rellen op Zuid waarbij de politie traangas en het waterkanon heeft gebruikt. Het was een grote chaos vanavond in Rotterdam-Zuid.”

Verslaggever van RTV Rijnmond Jacco van Giessen: ”Het waren hier jongeren die elkaar op de hoogte houden via appjes. Ze zijn ontevreden over de coronamaatregelen en hebben hun kans gegrepen om geweld te plegen en vernielingen aan te richten. Het is echt treurig om te zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de rellen in verschillende Nederlandse steden terug. 

Vergelijkbare artikelen