Jet Bussemaker, Sybrand Buma en korpschef Henk van Essen over de avondklok

Vanaf zaterdagavond negen uur moeten we binnenblijven. De avondklok is donderdag door een tegenstribbelende Tweede Kamer aangenomen. Donderdagavond bij Op1 bespreken we het draagvlak en de handhaving van de ingrijpende maatregel met korpschef van de nationale politie Henk van Essen, burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma en Jet Bussemaker, voorzitter Raad van Volksgezondheid en Samenleving.

Korpschef van de nationale politie Henk van Essen over hoe het er vanaf morgenavond 21:00 uur voor de politie gaat uitzien. ”Dat is nog de vraag, maar ik ga er vanuit dat het er vanaf morgenavond rustig op straat gaat zijn. Daar heb ik vertrouwen in. Uit onderzoek blijkt dat acht op de tien Nederlanders zich aan de maatregelen wil houden. Het is een ernstige situatie waarin we zitten, dus in die zin is er draagvlak.”

Handhaving
Hoe gaat de politie optreden als mensen zich moedwillig niet aan de getroffen maatregelen gaan houden? Korpschef van Essen: ”Dan zullen wij handhavend gaan optreden. Toen in maart de coronacrisis begon, destijds was het voor iedereen nieuw. Dus toen hebben wij als politie – altijd in samenspraak met de driehoek – ervoor gekozen om eerst aan te spreken, te waarschuwen en een aantal weken laten te gaan bekeuren. Die situatie is nu anders.”

”Het is een heel ernstige situatie en een maatregel als de avondklok wordt niet voor niks aangekondigd. Ik ga er vanuit dat de gemiddelde Nederlander niet onder een steen geleefd heeft en weet waar we aan toe zijn. De fase van waarschuwen laten we nu achter ons en als je op straat bent en je hebt geen geldige reden, dan krijg je echt een bekeuring”, aldus korpschef van de nationale politie Henk van Essen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Psychologische crisis
Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma over het draagvlak voor en het handhaven van de avondklok. “We moeten niet vergeten dat, behalve medische crisis, dit ook een psychologische crisis is.” Vijftien steden zijn volgens Buma in gesprek met het kabinet om in de wijken waar de maatregelen het zwaarste aankomen, forse investeringen te doen om te zorgen dat deze wijken niet definitief door de hoeven gaan zakken.”

Sybrand Buma: ”Het thuis zitten is psychisch heel zwaar. Dus als we nu met deze maatregelen kunnen zorgen dat straks bijvoorbeeld scholen weer eerder open kunnen, dan komt het sociale leven van jongeren weer wat meer op gang.” Voorzitter Raad van Volksgezondheid en Samenleving Jet Bussemaker: ”Dan zou het heel mooi zijn om nu een routekaart te formuleren waarin mensen zien op welke manier we weer open gaan. Laten we dat perspectief op de toekomst, de veerkracht en de verbinding dan nu vormgeven, want de prijs die we als samenleving betalen die is echt enorm groot.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wouter Koolmees, Jet Bussemaker en Henk van Essen terug. 

Vergelijkbare artikelen