Kabinet wil avondklok: Joost Vullings, Andreas Voss en Jan Slagter over de persconferentie van Rutte en De Jonge

Als de Tweede Kamer ermee instemt, komt er wat het kabinet betreft een avondklok. Die zou zaterdag- of zondagavond moeten ingaan en loopt dan van 20.30 uur in de avond tot 04.30 uur in de ochtend. Dat hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge woensdag bekendgemaakt tijdens de extra persconferentie. We praten erover met politiek commentator bij EenVandaag Joost Vullings en arts-microbioloog en OMT-lid Andreas Voss. En ook Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, schuift aan om te praten over de groeiende eenzaamheid onder ouderen.

Persconferentie
Het ging er de afgelopen dagen regelmatig over: Hoe kon Mark Rutte de avondklok aan ons Nederlanders verkopen. Volgens Joost Vullings is dit deels gelukt. “Rutte straalt natuurlijk urgentie uit, maar het is vooral met woorden en emotie. Als je op zoek was naar bewijs en cijfers, dan was het teleurstellend.” Andreas Voss staat achter de woorden van Rutte. “De avondklok is slechts één van de mogelijke maatregelen. We moeten ook het aantal bezoekers terugbrengen naar één of misschien zelfs nul. Persoonlijk vind ik dat veel erger, maar een avondklok heeft in Nederland een bepaalde lading. Mensen willen het niet horen, maar feit is dat we iets moeten doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Britse variant
Dat komt door de dreiging van de Britse coronavariant waar grote angst voor is. Die variant is nu nog niet zichtbaar, maar volgens Andreas Voss zal dat niet lang meer duren. “Het zal heel snel zichtbaar worden. We zien deze variant nu in 10 procent van de gevallen. Voor oud en nieuw was dat nog 5 procent. Dus de strenge maatregelen hebben onvoldoende effect gehad op de verspreiding.”

Avondklok
Dan is het nog de vraag of de aangekondigde avondklok door de Tweede Kamer komt. Volgens Joost Vullings is die kans groot  “Als je nu als fractie nee zegt, word je extra verantwoordelijk gemaakt. Dat verhoogt wel de kans dat partijen ja gaan zeggen, maar ze zijn niet blij met hoe het loopt.” Andreas Voss is voor een avondklok en hoopt dat er meer met één mond gepraat gaat worden.  “Ik ben een persoon die zegt: laten we één besluit nemen en dat ook volgen, maar dat is een heel zeldzaam gebeuren in Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Eenzame ouderen
Jan Slagter merkt op dat een avondklok eenzame ouderen weleens nog eenzamer zou kunnen maken. “Hou elkaar in de gaten. Dat is mijn oproep en dat is wat mensen echt graag willen.” Dat betekent niet had hij tegen een avondklok is. “Ik ben absoluut voor een avondklok, maar we moeten juist de mensen die toch al eenzaam zijn extra in de gaten houden. En mensen in onze straat gaan opzoeken die dat echt nodig hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vliegverbod
Tot slot gaat het nog even over het aangekondigde vliegverbod. Joost Vullings: “Het gaat nu in, maar ook weer niet direct en eigenlijk twee weken te laat. Dus dat gaat wel een punt van ergernis worden.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen