Ernst Kuipers, Wouter Kolff en Xander van der Wulp over de avondklok

De kans lijkt steeds groter te worden dat Rutte en De Jonge vanmiddag in een nieuwe persconferentie de invoering van een avondklok aankondigen. Bij Op1 bespraken voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers, burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff en politiek verslaggever van de NOS Xander van der Wulp de noodzaak van deze maatregel.

Vanmiddag kondigen demissionair minister-president en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge waarschijnlijk de invoering van een avondklok aan. Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht : “Mijn mening van vorige week is niet gewijzigd. Het is een ongelofelijk zware maatregel, zo’n avondklok. We hebben al zo’n zwaar pakket met elkaar te verduren, met ontzettend veel vrijheidsbeperkende maatregelen. Een avondklok beperkt ook weer allerlei vrijheiden, dus daar moet je niet zomaar toe beslissen. Ik denk dat het dus heel erg belangrijk is dat de onderbouwing en argumentatie er liggen en dat we met elkaar het gevoel krijgen dat het ook werkt. Ik was daar eigenlijk vorige week al wel van overtuigd en daar ben ik nu in bevestigd geraakt.’’

Toch begrijpt de burgemeester ook de zorgen en de eventuele problemen met handhaving die aan de maategel kleven.”Maar al die kanttekeningen, aandachtspunten en zorgpunten daargelaten moeten we dit virus tijdig in een hoekje krijgen. Want we zien in de landen om ons heen wat er gebeurt als je dat niet doet. Dan zijn de gevolgen nog veel erger dan als we nu nog even met elkaar op die blaren gaan zitten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Diederik Gommers zat gisteravond bij Jinek aan tafel en zei daar dat hij gezien de data nog niet overtuigd is dat een avondklok zal werken. Ernst Kuipers, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC, zegt over deze uitspraak van zijn collega: “Ik denk niet dat hij enige twijfel heeft over dat die Engelse variant toeneemt en dat het zo hard kan gaan. De vraag kan hoogstens gaan over welke set aan maatregelen je kiest en wat daar de impact van is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens Kuipers wil je dus weten wat de impact is van de avondklok voordat je dit soort draconische maatregelen neemt. Hij ziet ook dat het moeilijk is om nog meer vrijheidsbeperkende maatregelen op te leggen. “Zeker in een tijd dat we al heel lang met een pakket zitten en mensen eigenlijk hopen op versoepelingen. Daarnaast heb je ook de situatie dat de besmettingen afnemen en de druk op de ziekenhuizen ook langzaam wat naar beneden gaat.”

Toch heb je nu eigenlijk te maken met twee virusinfecties, legt Kuipers uit. De ene gaat naar beneden, maar de Britse variant zit nu nog op een laag sluimerend niveau, maar lijkt nu heel snel omhoog te gaan. “Nu wordt er al gesproken over 3-5 procent en het OMT houdt rekening met 11 procent,” zegt Kuipers.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Strengere maatregelen zijn dus nodig, volgens Kuipers. “Sluimerend als een soort veenbrand komt de Britse variant op. Je moet iets doen om ook deze variant naar beneden te krijgen.”

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen