Joost Vullings en Patricia Bruijning over demissionair regeren in coronatijd

Het demissionaire kabinet worstelt met de coronamaatregelen: moet er een avondklok of een visiteverbod komen? En laat de Tweede Kamer dat toe? We praten met politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag en met kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van UMC Utrecht over demissionair regeren in coronatijd.

Ook vertelt Bruijning over een proef bij middelbare scholen met sneltesten. Maandag was de generale repetitie van een pilot die het ministerie van Onderwijs op zo’n vijftien locaties in Nederland start. Een Gymnasium Apeldoorn had de primeur, want die veranderde maandag als eerste school in Nederland in een ware proeftuin van coronasneltesten voor leerlingen.

Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning vindt het lastig in te schatten of een avondklok ervoor kan zorgen dat er veel minder besmettingen plaatsvinden. ”Toch denk ik wel dat het nu alle hens aan dek is. Daar past een avondklok ook bij. Ik denk ook dat een beperking op het aantal wisselende contacten dat je mag hebben, een goed idee is om de besmettingsaantallen naar beneden te krijgen.”

Sneltesten
Patricia Bruijning: ”We hebben vandaag een proef gedaan om middelbaar onderwijs straks weer te kunnen openen. De inzet van sneltesten is een optie die daarbij kan helpen. Als een school een telefoontje krijgt met de mededeling dat iemand besmet is, dan kunnen leerlingen die daarbij in de klas hebben gezeten zo’n sneltest krijgen. Je vist zo de mensen ertussenuit die ongemerkt besmet zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bij de proef wordt gekeken of er onder ouders en leerlingen voldoende draagvlak is voor deze sneltesten. ”We hebben van ouders toestemming nodig, want het gaat om minderjarige leerlingen. Het is echt bedoeld om die verspreiding op scholen tegen te gaan.”

Toch is er nog veel te doen over de betrouwbaarheid van sneltesten. Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning denkt dat deze sneltest goed kan werken voor scholen. ”Wij zijn in dit voorstel echt op zoek naar besmettelijke mensen. De test is echt niet honderd procent waterdicht, maar tachtig tot negentig procent van de mensen die op dat moment besmettelijk zijn, kunnen we ertussenuit vissen. Deze sneltest werkt dus goed bij dit voorstel.”

Demissionair kabinet in coronatijd
Volgens politiek verslaggever van EenVandaag Joost Vullings is het niet zo dat partijen het nu ineens met elkaar oneens zijn over coronamaatregelen omdat het kabinet is gevallen. ”De discussie over de avondklok die was er al. D66 heeft al eerder aangegeven dat zij deze maatregel niet zo zien zitten en er zijn wel vaker discussies geweest die hoog opliepen over de coronamaatregelen. Je kan niet zeggen doordat het kabinet nu demissionair is, het uit elkaar valt.”

Demissionair minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag is het daarmee eens. ”Dit is boven partijpolitiek. De crisis is dusdanig en de dilemma’s zijn zo groot dat je niemand het gevoel wil geven dat je op een lage manier politiek bedrijft. Vanuit een verantwoordelijkheidspositie kijken wij naar wat de juiste weging is en dat doen alle partijen. Iedereen wil deze coronacrisis echt goed bestrijden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings en Patricia Bruijning terug. 

Vergelijkbare artikelen