Ricky Koole, Carolien Borgers en Raymond Mens over Dolly Parton

Dolly Parton wordt dinsdag 75 jaar oud! Bij Op1 vertellen zangeres Ricky Koole en NPO Radio 2-presentatrice Carolien Borgers over hun bewondering voor de Amerikaanse zangeres. Amerikadeskundige Raymond Mens legt uit hoe het komt dat Dolly Parton misschien wel de enige persoon is die heel Amerika verbindt.

“Het is niet zo dat Amerikanen het over niets eens zijn. Het is natuurlijk vooral heel erg de politiek die de tweedeling vergroot. Maar er is wel heel veel verdeeldheid. Er zijn zo veel onderwerpen waarvan je denkt als je met elkaar aan tafel zit: dat bespreken we beter maar even niet. Maar Dolly is een onderwerp waar iedereen het over eens is; een ontzettend leuke vrouw, met ontzettend goede muziek en daardoor heeft ze zo’n verenigende functie,”zegt Raymond Mens. Daarna vergelijkt hij de Amerikaanse superster met André van Duin: “Ook zo iemand waarvan iedereen in Nederland zegt: ‘leuke man’.”

“Je moet ook niet vergeten dat country-muziek in Amerika gigantisch is, veel groter is dan in Nederland,” zegt Ricky Koole. “Het is een tijd een beetje een vies woord geweest hier, maar zij heeft het wel over een grens gebracht. Het heeft een beetje een kitcherige kant en je laat je misleiden door haar uiterlijk, maar de country-liedjes zijn over het algemeen juist heel erg tekst gedreven, dus heel inhoudelijk. Er zit humor in en ook relativering. Ik weet nog dat toen ik opgroeide er heel weinig zangeressen waren die zelf gitaar speelden en ook hun eigen liedjes schreven. Zij is één van die grote daarin, samen met bijvoorbeeld Carole King en Joni Mitchell.”

Behalve een creatieveling was Parton ook een zakelijk fenomeen. “Ze schreef niet alleen alles zelf, maar ze heeft ook altijd alle rechten behouden,” zegt Carolien Borgers. “Op een gegeven moment had ze I Will Always Love You geschreven, dat was al een hit geworden en dat wilde Elvis gaan uitbrengen, maar dat heeft ze geweigerd, omdat hij daar de rechten over wilde. Uiteindelijk is dat nummer door Whitney Houston gecoverd. Dat is dus een vrij slimme zet geweest dat ze dat niet aan Elvis heeft gegeven.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen