Jesse Klaver: Liever een vliegverbod dan een avondklok

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven wil het liever gisteren dan vandaag: een avondklok. Maar wat is het effect op onze samenleving? Jesse Klaver is één van de 150 Kamerleden die voor een avondklok zou moeten gaan stemmen. Sara Langeveld van de Nationale Jeugdraad maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal mentale klachten bij jongeren. Wat als daar straks ook nog een avondklok bijkomt?

Jesse Klaver is er nog niet uit of hij voor een avondklok gaat stemmen. “We hadden het hier vorige week tijdens het debat in de Kamer ook over en toen hadden we het ook over het verbieden van vluchten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) en Ierland, maar ook naar Zuid-Afrika en Brazilië. Je wilt proberen te zorgen dat de Britse variant hier niet naartoe komt, een deel is hier al, maar de versnelling van het virus kun je tegenhouden door die vluchten te verbieden. Het kabinet vond dat niet proportioneel.”

“Als we niets moeten uitsluiten vind ik een vliegverbod eerder in de rede liggen om te nemen dan dat we mensen zeggen dat ze ’s avonds niet meer een ommetje mogen lopen. Als er nu vanavond een stemming zou zijn dan zou ik ‘nee’ zeggen”, aldus Klaver.

Uiteindelijk sluit de GroenLinks-leider niets uit, geeft hij aan. Dus hij zou straks als het zover is wel voor een avondklok kunnen stemmen: “Maar wat ik heel graag zou willen horen van het kabinet is dat we dan ook overgaan tot het verbieden van die vluchten.”

Arts-microbioloog Jan Kluytmans ziet de avondklok als een mogelijkheid, maar hij is het ook eens met Klaver dat er nog heel veel winst te behalen is bij het beter uitvoeren van de bestaande maatregelen. “Ik denk dat een avondklok niet terzijde geschoven kan worden zonder dat je daar goed naar kijkt, maar het is zeker niet het enige. Van het VK weet je dat die virusvariant daar zit, maar die zit inmiddels in half Europa en inmiddels in Nederland ook al vrij uitgebreid. En er komen er meer, dus alleen richten op het VK met vluchten is niet de oplossing. Je zult wat moeten gaan doen met reizen vanuit andere landen naar Nederland en je moet ook in Nederland maatregelen nemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klaver wil teugels in handen namen
Jesse Klaver ziet nu het kabinet demissionair is kansen om met links de teugels in handen te nemen. Te beginnen met gratis kinderopvang. Maar ook wil hij de participatiewet aanpassen, want op 8 februari is er in de Kamer een wetgevingsoverleg daarover. “Over de mevrouw die 7000 euro moest betalen, omdat ze boodschappen kreeg van haar moeder terwijl ze in de bijstand zat, heb ik iedere politicus horen zeggen dat dit niet hoort in dit land. Als we allemaal verontwaardigd zijn in Den Haag, dan gaan we niet wachten tot de verkiezingen. We hebben nú de kans om deze wet aan te passen. Daar zie ik nu een sociale meerderheid voor.”

Ondanks dat GroenLinks en andere linkse partijen zoals de PvdA en SP bij elkaar vijf zetels minder hebben dan de VVD, denkt Klaver potten te kunnen gaan breken. “Dit gaat niet over mij of mijn linkse vrienden, en we zullen zien hoe het er bij de verkiezingen voor staat. Dit gaat over al die gezinnen waarvoor we het verschil kunnen maken als we nu ingrijpen en niet nog twee maanden of langer wachten.”

“Als ik naar de stemverhoudingen in de Tweede Kamer kijk, zijn die nu veranderd omdat de coalitiedruk weg is. De coalitieafspraken liggen er niet meer en dat betekent dat voorstellen waarvoor eerst geen meerderheid was, nu ineens een kans maken. Van rechts tot links heeft iedereen zich uitgesproken over de sociale zekerheid in Nederland, over de verzorgingsstaat die is afgebroken en gebaseerd op wantrouwen. Ik vind het de plicht van de Tweede Kamer om de komende twee maanden niet achterover te leunen, maar nog harder te werken dan ooit tevoren om stappen te zetten om de verzorgingsstaat nu al te verbeteren. We moeten gaan regeren vanuit de Kamer om een begin te maken met de opbouw van de verzorgingsstaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

Vergelijkbare artikelen