Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot tenminste 8 februari

De basisscholen en kinderopvang blijven op zijn minst dicht tot 8 februari. De noodopvang blijft wel open. Dat heeft het kabinet vandaag besloten na corona-overleg in het Catshuis. Het Outbreak Management Team adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Demissionair minister Arie Slob legt uit waarom het echt niet anders kan en arts-microbioloog Jan Kluytmans vertelt waarom we er nog lang niet zijn, nu de Britse variant van het virus in Nederland is.

In de samenleving ligt het dichthouden van de scholen gevoelig. Arie Slob: “We hebben maar één verlangen en dat is dat de kinderen weer naar school kunnen. Dat is niet alleen goed voor de kinderen, maar natuurlijk ook voor de ouders. Het is gewoon het allerbeste dat je gewoon naar school gaat, dat je daar je onderwijs krijgt, maar ook het hele sociale gebeuren. Dat kunnen nu niet alle kinderen, dus als het weer kan dan moeten we het ook zo snel mogelijk ook weer doen. Maar het moet wel verantwoord kunnen.”

OMT-lid Jan Kluytmans vertelt waarom de scholen gewoon echt nog niet open kunnen volgens de experts. “Er zijn grote zorgen om de Britse variant. Wat we onder de radar zien is dat de oude variant daalt, maar daar zit een toename van die Britse variant onder. We zien dat het in andere landen; Engeland, Ierland, Portugal, is geëxplodeerd. Die variant kan zich makkelijker verspreiden, waardoor de R-waarde (het reproductiegetal) ongeveer 0,4 procent, of misschien wel hoger hoger ligt.”

“Voor alle leeftijdsgroepen is deze variant besmettelijker. Er is gewoon een algemeen probleem met de Britse variant dat die met de huidige maatregelen, zoals die nu worden uitgevoerd, niet onder controle is”, zegt Kluytmans.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen