Anne Wensing over het dichtblijven van de basisscholen en kinderopvang

Een diepe zucht bij veel gezinnen met jonge kinderen: De basisscholen en kinderopvang gaan niet vervroegd openen op 25 januari. De besmettelijke Britse virusvariant gooit roet in het eten. Arts-viroloog Anne Wensing legt uit waarom vele kinderen en hun ouders worden teleurgesteld.

“Het is een heel moeilijk besluit. Het heeft enorm veel impact op enorm veel gezinnen en daarmee weer op veel bedrijven. Als je nu ziet wat er aan de hand is, zitten we in de ziekenhuizen nog steeds heel moeilijk met de IC’s en we hebben de Britse variant. En hoewel het niet lijkt dat die zich specifiek onder kinderen veelvuldig verspreid, zien we hem al wel door de hele bevolking heen,” zegt Wensing.

“De Britse variant is niet ziekmakender, maar wel vele malen besmettelijker. Ook bij kinderen,” geeft Wensing aan. “Hij zorgt voor hogere virale ladingen in het lichaam, waarmee je weer besmettelijker bent. In Engeland schiet het aantal besmettingen omhoog en dan heb je echt een humanitaire ramp. Dat kunnen we ons echt niet veroorloven als de IC’s nu zo vol liggen. Dat is het grote probleem.”

“Kinderen vormen wel een reservoir waar dat virus in aanwezig is en ook kan muteren. Op dit moment wil je dat onder controle houden, totdat er weer wat ruimte is,” gaat de arts-viroloog verder. Ze durft geen voorspelling te doen over hoe lang de basisscholen en de kinderopvang weer open zouden kunnen. “Je wilt mensen graag die stip aan de horizon geven, maar ik vind het echt heel moeilijk. Want je hebt niet alleen de Britse variant, maar ook de Zuid-Afrikaanse. Die ziet er nog weer wat minder goed uit.”

“Het is op zich te verwachten: het virus muteert niet heel makkelijk, maar er zijn nu zo veel mensen op de wereld besmet dat de kans dat het virus zich aanpast heel groot is en dat zien we nu gebeuren. Het virus wordt fitter, het past zich meer aan de mensen aan. Daarmee zien we dat het besmettelijker wordt, maar we zien ook dat het probeert te ontsnappen aan het immuunsysteem. En we moeten natuurlijk niet hebben dat zulke varianten straks wijdverspreid zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de volledige uitzending terug

 

Vergelijkbare artikelen