Joost Vullings, Suse van Kleef en Ab Osterhaus over het kamerdebat

Woensdagavond bij Op1 vertelt journalist Suse van Kleef over Groot-Britannie, waar de Britse variant van het virus leidt tot grote paniek en overvolle ziekenhuizen. Viroloog Ab Osterhaus bespreekt de gevaren van weer een nieuwe virusvariant: de Braziliaanse. En krijgen we te maken met een avondklok? Joost Vullings, politiek verslaggever voor EenVandaag, schuift aan met het laatste nieuws uit de Tweede Kamer.

Het was alweer het 22ste coronadebat. Joost Vullings: ”Het debat was nu een stuk korter en ook veel minder fel. Op het vaccinatiebeleid was nog steeds kritiek – de oppositie vindt dat er extra gas gegeven mag worden – toch was de toon milder.” Naast het vaccinatiebeleid ging het in het debat ook veelvuldig over het vliegverkeer en het onderwijs. ”De angst voor de Britse mutant is groot.”

Avondklok
En dus ging het tijdens het kamerdebat veel over de eventuele avondklok. Joost Vullings: ”Rutte heeft aan de Tweede Kamer gevraagd om de optie voor een avondklok niet uit zijn gereedschapskist te halen.” Toch verzetten Rob Jetten en Geert Wilders zich hevig tegen een invoering van de avondklok. Wilders vindt het een te grote inperking van de vrijheid van mensen en Rob Jetten zou het een slecht idee vinden voor thuiswerkende ouders.

Joost Vullings: ”Niemand in Den Haag vindt dit een leuke maatregel. Er is veel weerstand, maar het zou ook nog kunnen dat de invoering van de avondklok wordt ingeruild om zo basisscholen weer te kunnen openen. Zo kan het debat ook nog lopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De Britse variant
Viroloog Ab Osterhaus pleit voor strenge maatregelen. ”Je weet dat als de Britse variant hier komt, dat het R-getal stijgt. In andere landen heb je naast de avondklok bijvoorbeeld ook beperkingen om verder dan vijftien kilometer van je huis weg te gaan. Het belangrijkste blijft dat de maatregelen die genomen zijn, opgevolgd worden. Als dat meer zou gebeuren, zouden we nu al stuk verder zijn.”

Volgens Osterhaus kunnen de scholen dan ook niet vervroegd open. ”Het R-getal moet niet een beetje naar beneden, maar echt heel diep. We krijgen Londense toestanden als het aantal besmettingen stijgt. In Duitsland heeft Merkel al gezegd dat ze verwacht dat zij tot april in een lockdown zitten. Hier moet ook een strategie komen.”

Journalist Suse van Kleef ziet hoe ernstig de situatie in Engeland is. ”Er zijn nood-mortuariums ingericht en het meest verontrustende is dat er na kerst nog een enorme piek was. De mensen die nu overlijden zijn rondom kerst besmet geraakt, maar na kerst was er ook nog een enorme piek in het aantal besmettingen. De komende week verwachten ze dus nog veel overledenen. Dat kan je op je vingers natellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings, Suse van Kleef en Ab Osterhaus terug.

Vergelijkbare artikelen