Xander van der Wulp, Tom-Jan Meeus en Janet Ramesar over de toeslagenaffaire

De ministerraad is bijeen gekomen om te praten over de toeslagenaffaire. Gedupeerde Janet Ramesar deed dinsdag in de krant een oproep voor het kabinet: ‘’Vertrek en kom nooit meer terug.’’ Bij Op1 vertelt Janet Ramesar over haar oproep en bespreken politiek journalist van de NOS Xander van der Wulp en NRC-columnist Tom-Jan Meeus de laatste ontwikkelingen.

Tom-Jan Meeus vraagt zich af wie het kabinet op durft te blazen, maar een antwoord op die vraag is er nog niet. “De VVD heeft meerdere keren aangegeven dat ze gewoon door willen regeren. De andere drie partijen (CDA, D66 en ChristenUnie) zouden het niet erg vinden als het kabinet hierover valt, maar geen van die partijen wil de partij zijn die het uiteindelijk laat vallen.”

Xander van der Wulp vindt het bijzonder apart dat we dit nu meemaken. “Het is eigenlijk een bizar schaakspel om te zien op een avond dat we drie weken langer in een lockdown moeten.” Dat komt volgens hem, omdat Rutte lang op zich heeft laten wachten met een reactie. “Rutte heeft alles gedaan om het vooruit te schuiven. Dat is ook een goede strategie om het een beetje te laten afkoelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Volgens Van der Wulp legt Rutte nu als eerste zijn kaarten op tafel. “Hij heeft gezegd dat hij door wil, anders ook wel demissionair. En hij heeft achter de schermen het kabinet laten weten dat hij vrijdag, als er een inhoudelijke reactie is, commitment wil dat ze het gaan redden met zijn allen. Hierdoor moet Wopke Hoekstra samen met zijn fractie vrijdag aan boord zijn. Maar binnen zijn fractie wil voornamelijk Pieter Omtzigt eerst het kamerdebat afwachten, wat ook best wel redelijk is.”

Volgens Meeus moeten alle betrokkenen rustig proberen te blijven. “Bij elke eis die je stelt creëer je eigenlijk een probleem. Met andere woorden: de gene die het hoofd echt koel houdt, die snapt dat het een groot risico is en wie niet de grootste durfal gaat zijn, wordt waarschijnlijk de winnaar.”

Janet Ramesar, één van de gedupeerden, is duidelijk en vindt dat het kabinet moet opstappen. “Ik zie het echt als het nemen van verantwoordelijkheid. Onze levens zijn kapot gemaakt en als ze zo door blijven gaan, hoe kort voor de verkiezingen het ook is, zegt het kabinet eigenlijk: ‘we laten het, zand erover, verder.’ Voor ons is het heel belangrijk dat dit gebeurt als erkenning voor wat ons is aangedaan. Maar nu gebeurt er gewoon helemaal niks.

Van der Wulp en Meeus durven zich nog niet aan voorspellingen over de afloop te wagen. Van der Wulp: “Nee, daar zitten we niet op. De materie rechtvaardigt aftreden, maar er spelen zoveel belangen mee nu.” Meeus: “Het is helaas onvoorspelbaar. Sorry, ik weet het echt niet.”

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen