Andreas Voss en Anja Schreijer over de persconferentie

Premier Rutte en minister De Jonge maakten zoals verwacht op de persconferentie bekend dat de lockdown met drie weken wordt verlengd. Arts-microbioloog Andreas Voss en Anja Schreijer, voorzitter van het Landelijk Overleg Infectiebestrijding, met het laatste nieuws.

De besmettingscijfers gaan de goede kant op, maar nog altijd niet goed genoeg. OMT-lid Anja Schreijer: “De cijfers dalen wel iets en het percentage in de teststraten ook, maar het daalt nog niet hard genoeg. Ik denk dat we ook zonder die Britse variant kritisch waren geweest op de cijfers en het loslaten van de maatregelen. Misschien had je anders al de basisscholen kunnen openen.”

Het ging dinsdagavond bij de persconferentie van Rutte en De Jonge vooral over de Britse mutant van het virus. Schrijer: “De beelden uit Engeland zijn duidelijk. Wat we verder vrij recent ook in Ierland hebben gezien is dat in drie weken tijd het percentage dat de Britse variant voor zijn rekening neemt, van 5 procent naar 25 procent gestegen is. Het is een erg besmettelijke variant. We zijn wel bang, ook binnen het OMT, dat die ook hier de overhand neemt en het aantal besmettingen doet stijgen. Het reproductiegetal zit nu fijn onder de 1, maar dat die toch weer boven de 1 komt.”

“We hadden het geluk al in lockdown te zitten”, zegt Andreas Voss. “Er zijn meer muterende varianten in de wereld, zoals in Zuid-Afrika, Brazilië, Japan en Rusland. Deze hebben een ding gemeen: ze verspreiden zich sneller dan de variant die op het moment de meest voorkomende in Nederland is. Er zijn ook zeker ook nog meer varianten die zullen opduiken.”

 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Massaal testen
Zondag begon in Lansingerland een proef om de hele bevolking te testen, zelfs kinderen vanaf 2 jaar. En dinsdag kondigde De Jonge aan dat dat op nog grotere schaal gaat gebeuren. Weten we dat in Lansingerland de Britse variant zich verspreidt. Is dat ook de reden om op die andere plekken grootschalig getest gaat worden, of speelt daar iets anders? “We kijken nu door een sleutelgaatje wat er zich in Nederland afspeelt, maar het is niet voldoende om op de ene plek waar je zeker weet dat er een uitbraak is te kijken, we willen ook op andere plekken waar besmettingen zijn kijken wat er gebeurt. Ik ben blij dat zo’n besluit genomen is, want het zal ons veel meer inzicht geven in de verdeling van de heersende virussen in Nederland,” zegt Andreas Voss.


Avondklok

In de persconferentie ging het ook uitgebreid over de avondklok. Als OMT-lid adviseert Andreas Voss het kabinet al sinds september om deze in te voeren. “Het is heel moeilijk, maar ik denk dat een avondklok echt meerdere functies heeft. Ten eerste geeft het aan hoe serieus de situatie is, voor mensen die het nog niet begrepen hebben. Het is een opwaardering van de maatregelen die we nu hebben. Daarna is het zo dat je familiebijeenkomsten reduceert.” “Ook bij de jongeren juist”, valt Schrijer bij. “Waarvan we hopen dat we die enigszins kunnen beperken bij het organiseren van feestjes.”

“Er zijn verschillende bewindslieden, waaronder Rutte, die dachten: laten we het nu maar doen. Het is weer iets extra’s. Maar qua uitvoerbaarheid loopt het steeds vast. Ze zeggen dat het niet te handhaven is,” vertelt politiek verslaggever Xander van der Wulp.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Scholen
Premier Rutte zei op de persconferentie dat de basisscholen mogelijk weer open kunnen op 25 januari, tenzij de Engelse variant dat onmogelijk maakt. Wat verwacht Anja Schrijer? “Ik hoop dat het gaat lukken. De komende tijd wordt een plan uitgewerkt met de PO-raad en de VO-raad, waarin we echt gaan adviseren de anderhalve meter toch in acht te gaan nemen op de scholen. Ook op de basisscholen willen we onderzoeken hoe ze daar toch afstand kunnen houden.”

“Het is de bedoeling dat kinderen onder de 12 jaar ook bij klachten getest gaan worden. Daarnaast gaan we het bron- en contactonderzoek strengen maken. Dat betekent dat tot voor kort gold dat kinderen die langer dan een kwartier binnen de anderhalve meter zaten, niet als nauw contact golden. Maar daarvan zeggen we nu dat dat wel zo is, waardoor we toch zoveel mogelijk kinderen die besmettelijk zijn thuis kunnen laten, aldus Schreijer.”

“Voor wat betreft de Britse variant is het heel goed mogelijk dat juist doordat de scholen nog open waren in Engeland het virus daar de kans heeft gekregen, onder die leeftijdscategorie, om zich heen te grijpen. We weten gewoon niet precies hoe het zit met de verspreiding bij kinderen onder de 12 jaar. Er gaan nu een aantal studies lopen die zullen kijken naar het testen van kinderen”, zegt Schreijer.


Vaccinatiestrategie
De Gezondheidsraad geeft steeds opnieuw het advies: vaccineer nu eerst de ouderen, die hebben het hardst nodig. Inmiddels is al het ziekenhuispersoneel zo ongeveer gevaccineerd, wordt het verpleeghuispersoneel gevaccineerd, maar er is nog steeds geen één oudere gevaccineerd. Waarom kiest het kabinet ervoor om eerst al deze mensen te vaccineren, terwijl de Gezondheidsraad wat anders adviseert? Anja Schrijer: “Het was natuurlijk een praktische uitdaging om dat vaccin bij de ouderen te krijgen. Toen is besloten om dan in ieder geval de zorgmedewerkers die de ouderen verzorgen in de zorginstellingen te beschermen.”

“Ik vond het echt opvallend,” zegt Voss. “Je vraagt een advies aan de Gezondheidsraad, die daar speciaal voor is. Laat ons dat gewoon doen. In deze heeft natuurlijk de acute zorg, met Gommers en Kuipers, de knuppel in het hoenderhok gegooid. Daar kun je begrip voor hebben, want we hebben de handen in de zorg echt nodig in februari als het mis zou kunnen gaan.”

Door zo’n advies van de Gezondheidsraad niet op te volgen creëer je onrust, denkt Voss. “Ik ben persoonlijk grote voorstander van: vraag om advies, neem dat advies en volg dat advies.”

Kijk hier het volledige gesprek met Anja Schreijer en Andreas Voss terug

Vergelijkbare artikelen