Thierry Baudet en Wybren van Haga over het toekomstperspectief van Forum voor Democratie

Forum voor Democratie krabbelt na tumultueuze weken langzaam weer op. Thierry Baudet en Wybren van Haga moeten puinruimen bij de partij, nadat een groot deel uit de partij is opgestapt. Bij Op1 vertellen partijleider Baudet en Van Haga wat het toekomstperspectief van Forum voor Democratie is.

Zaterdag was de Algemene Ledenvergadering van Forum voor Democratie. Na maanden vol ruzie noemen ze hun partij: ‘vitaler dan ooit’. En dat terwijl het woord roerig, toch meer van toepassing was. De partij staat nu op vier zetels in de peilingen, terwijl dat er vorig jaar nog 19 waren.

Sommige mensen zeiden ‘de beste man had goud in handen en dat is helemaal verkwanselt’. Ligt Baudet hier nog weleens wakker van? “Ik vind het niet leuk dat het zo is, maar ik denk wel dat heel veel van dit alles niet komt doordat afgelopen anderhalve maand mensen uit de partij zijn gegaan, maar dat wij als partij ontzettend veel niet hebben kunnen doen, zoals het land ingaan, of met mensen konden spreken, ook door de coronaregels. Dus we hebben gewoon een heel moeilijk en zwaar jaar gehad. Maar ja, wat kan ik doen?”

Rosanne Hertzberger heeft wel een idee: “Ik denk dat ook heel veel kiezers zijn weggelopen, net als heel veel partijgenoten, vanwege het onversneden antisemitisme.” Aan Wybren van Haga stelt ze de vraag hoe hij daarnaar kijkt. Van Haga: “Daarom heb ik juist zelf dat onderzoek naar de jongerenbeweging gedaan, samen met Ralf Dekker. We hebben in tweede instantie 230 duizend appjes doorgenomen en eerste instantie het rapport met 80 duizend appjes. We hebben ze allemaal doorgenomen en er kwam niets uit. Ik ken Thierry al jaren, ik heb hem nog nooit iets antisemitisch horen zeggen. Ik ken Freek Jansen inmiddels ook en er is niets.”

Baudet ontkent verder de woorden van getuigen die aanwezig waren bij de bewuste FvD-avond in Tiel, waarbij de partijleider complottheorieën zou hebben geuit over corona en antisemitisme gerelativeerd. “In ieder geval spreken ze niet de waarheid die ik op een of andere manier herken. Olaf Ephraim, die overigens een joodse achtergrond heeft, zat de hele avond naast mij en die heeft een schriftelijke verklaring afgegeven, waarin hij zegt: dit is totale quatsch. Het heeft niets met mij te maken, het heeft niets te maken met de ideeën binnen de partij, wij willen er niets mee te maken hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

Vergelijkbare artikelen