Rosanne Hertzberger pleit voor nog hardere lockdown met oog op Britse virusvariant

De ziekenhuizen in Engeland puilen uit. Onze regering beraadt zich ondertussen op een verlenging van de huidige lockdown. Bij Op1 vertellen microbioloog Rosanne Hertzberger en journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen waarom een verlenging van de huidige lockdown volgens hen de enige logische keuze is.

Het heeft er dus alle schijn van dat de huidige lockdown met minimaal drie weken wordt verlengd. Dat is de uitkomst van het Catshuisberaad van zondag. Rosanne Hertzberger is eigenlijk voor een nog veel strengere lockdown. Bij ongewijzigd beleid komen we er niet denkt zij. “We zien eigenlijk de afgelopen weken dat het aantal mensen dat één iemand besmet (de R-factor) net iets minder dan 1 is, dus dat het een beetje afneemt. Maar het neemt eigenlijk te langzaam af, want het zorgt voor enorme economische schade en het heeft eigenlijk te weinig effect.”

“De tweede reden dat ik voor een hardere lockdown pleit, is die sluipende variant van het virus uit Groot-Brittannië. Deze is al in Nederland en bevat 1-5 procent van het aantal coronabesmettingen. Deze mutant is vele malen besmettelijker. Dat betekent dat je bij ongewijzigd beleid net iets onder de R1 zit, maar naarmate die variant het overneemt, gaat de besmettelijkheid enorm groeien.”

Het is volgens de microbioloog best wel een harde biologische wet dat de Britse variant ook in Nederland flink voet aan de grond zal krijgen. “Je hebt twee virussen die groeien exponentieel, en eentje doet dat een beetje harder. Dat betekent dat na een paar besmettingen die variant het heeft overgenomen. In die zin zie je eigenlijk het voorland in het Verenigd Koninkrijk.”

“We moeten in een hardere lockdown,” gaat Hertzberger verder. “Dat betekent dat je alleen maar naar buiten mag komen als je je vaccin gaat halen of naar het ziekenhuis mag. Ik denk dat we er niet onderuit komen. Als we het nu niet doen dan moeten we het over acht weken doen, want dan heeft die variant het dusdanig overgenomen dat de ambulances in de files voor de ziekenhuizen staan en dat er 700 mensen thuis tevergeefs zitten te wachten op zo’n ambulance, zoals de afgelopen week het geval was in Londen.”

De situatie in het VK noemt Hertzberger ‘dramatisch’:”De vraag is of code zwart een moment is dat je uitroept of dat het het gewoon de situatie is die steeds verder de realiteit wordt. Je ziet nu al dat ze daar moeten besluiten wie ze wel of niet op de IC opnemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Jean Dohmen noemt de huidige lockdown een flinke en dat er economische schade wordt aangericht staat buiten kijf. “Maar de vraag die je moet stellen is of de economie ook echt beter af is op het moment dat je alles vrijgeeft. Is het zo dat mensen dan weer vrolijk gaan winkelen en alles durven, of toch heel voorzichtig worden. Je moet de economische schade ook niet onderschatten in een situatie waarin je het virus de ruimte zou geven en het zich bliksemsnel verspreid. Dat kan tot hele forse economische reacties leiden. Het is niet zeker dat mensen dan nog vrolijk naar de winkelstraten gaan.”

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen