Cyberexpert Marietje Schaake over de macht van grote techbedrijven

Nu Donald Trump definitief van Twitter is verbannen, rest de vraag hoe we de macht van de grote techbedrijven tegen kunnen gaan. Is het wenselijk dat zij bepalen wie wel en wie niet het woord krijgt? Cyberexpert Marietje Schaake zat aan tafel om over deze vragen te spreken.

Schaake legt uit waarom Twitter heeft besloten om de Amerikaanse president voor goed van Twitter te weren. Alles begon in de eerste plaats met onderstaande tweet van Trump.

Schaake: “Ik ben natuurlijk geen woordvoerder van Twitter, maar het bedrijf beargumenteerd dat we dit in de context moeten zien van de agressieve bestorming van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar natuurlijk de hele wereld naar heeft gekeken vorige week. En het steeds maar weer aanwakkeren van twijfel over de uitslag van de verkiezingen. Waar eigenlijk een symbolische overdracht van macht ook hoort bij een democratie en waarover Trump ook heeft gezegd: ik ga niet naar de inauguratie van Joe Biden. Het risico op een nieuwe geweldsuitbraak is voor ons zo groot, dat we dat niet willen faciliteren via ons platform.”

“Ik pleit er altijd voor dat democratische vertegenwoordigers, regeringen, vrijheid van meningsuiting en ook andere rechten en plichten binnen een rechtsstaat zouden moeten vastleggen”, zegt Schaake. “Want wat je hier ziet is niet alleen een kwestie van ‘moet een president vrijheid van meningsuiting hebben binnen een privaat bedrijf’, maar je ziet ook andere belangen. Wanneer wordt de openbare orde verstoort? Of in het geval van Covid, wanneer beginnen desinformatie en leugens echt een probleem voor de publieke gezondheid te vormen? Dat zijn allemaal vragen en beslissingen die je in het openbare bestuurskader moet zien en die nu door private bedrijven worden genomen. Dat is een probleem.”

FvD-leider Thierry Baudet vindt het belachelijk dat Twitter de Amerikaanse president van het platform weert. “Het is totaal hypocriet van Twitter. Ik wil een anti-censuurwet. Dat hebben we ook uitgewerkt. Als we voldoende zetels krijgen, 17 maart, dan gaan we dat ook invoeren. Ik wil dat de staat gaat beschermen dat deze openbare ruimte wordt beveiligd.”

Rosanne Hertzberger maakt duidelijk dat ze dit niet zo’n goed plan vindt: “Het is wel grappig dat je dan gewoon een publicatieplicht hebt voor de mening van Thierry Baudet. Dus ja sorry hoor, Twitter, je mag het niet censureren. Dus je moet het plaatsen als bedrijf.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

 

 

 

Vergelijkbare artikelen