Erwin Kompanje en Kees Moeliker over de ‘mondkapmeeuw’ als symbool van de corona-afvalberg

Erwin Kompanje, klinisch ethicus in Rotterdam, vond op Nieuwjaarsdag een jonge meeuw langs de weg. Opvallend was dat het dier met een poot verstrikt was geraakt in het elastiek van een mondkapje. Hij nam de overleden vogel mee en gaf hem aan Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Deze mondkapmeeuw is nu de nieuwste aanwinst in de collectie, waarvan bijvoorbeeld ook de ‘dominomus’ en de ‘McFlurry-egel’ deel uitmaken, en staat symbool voor de schade die wegwerpmondkapjes veroorzaken.

De mondkapmeeuw is niet iets om trots op te zijn, vinden Moeliker en Kompanje. Kompanje werkt als klinisch ethicus in Rotterdam en vind het geen reclame voor de mensheid dat er zo veel mondkapjes in de natuur terechtkomen, doordat mensen ze simpelweg laten slingeren. Hij vindt dat de mens er zorg voor moet dragen dat het dierenrijk niet het slachtoffer wordt van ons corona-afval. “Dit is zinloze schade, die we berokkenen aan dieren. Dit is te voorkomen.”

Met de collectie ‘dode dieren met een verhaal’, waar dus naast de mondkapmeeuw bijvoorbeeld ook de McFlurry-egel deel van uitmaakt, wil het museum van Moeliker laten zien op welke manier mens en dier in botsing komen en wat de fatale gevolgen daarvan zijn.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het International Waste Platform heeft als doel om het afval van mondmaskers dat in de natuur terechtkomt te verminderen. Neem een kijkje op de website en zie wat je kunt doen om de corona-afvalberg te doen slinken.

Kijk hier het volledige gesprek met Kompanje en Moeliker terug

 

Vergelijkbare artikelen