‘We zullen Trump ook de volgende vier jaar terug gaan zien’

Grote onlusten dus in Washington DC na de zoveelste nederlaag voor Donald Trump. Ook de beslissende senaatsverkiezingen in Georgia vielen uit in het voordeel van de Democraten. President-elect Joe Biden reageerde gisteren in een toespraak op de gebeurtenissen in de Amerikaanse hoofdstad. 

Biden riep Trump op om op nationale televisie zijn eed na te komen en de grondwet te respecteren. “Het werk voor de komende vier jaar moet de restauratie worden van de democratie en van degelijkheid, respect en tolerantie. Dat is wie wij zijn, dat is wie wij altijd al zijn geweest,” sprak hij.

“Dit is een van zijn beste speeches,” zegt Amerikakenner Raymond Mens. “Dit is zijn moment, want deze man staat er niet bekend om dat hij zo energiek is, dat hij geweldig spreekt of zulke fantastische ideeën heeft. Als je maar lang genoeg zoekt op de website dat vind je ze wel, maar daar loopt hij niet mee te koop. Waar hij mee te koop loopt is: laten we de temperatuur in dit land wat verlagen – zoals hij dat noemt. Hij is de eerste die zegt dat hij niet alleen zijn eigen partijgenoten wil uitnodigen. Hij gaat ook de Republikeinen uitnodigen en proberen weer met elkaar in gesprek te gaan. Dat past bij hem, daarom komt het ook echt van binnen en is het denk ik ook een betere speech dan we van hem gewend zijn.”

Donald Trump blijft boven de markt hangen
Raymond Mens verwacht dat we voorlopig nog niet van Donald Trump af zijn. “Hij gaat in een soort presidentschap in ballingschap in Florida, in zijn eigen soort van Witte Huis. Hij zal gewoon aanvoerder blijven van de Republikeinse Partij. We zullen hem de komende vier jaar terugzien en hij zal zo lang mogelijk boven de markt hangen. En Joe Biden erft de verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen.”

Tijs van den Brink: “Voor de economie heeft Trump het fantastisch gedaan, en dat is waarom heel veel mensen op hem gestemd hebben. Ik heb ook in Amerika Republikeinen gesproken die zeggen: Oké, we hebben verloren. Laat Biden het nou maar doen. Wij zijn er ook wel klaar mee dat we ons voortdurend moeten verdedigen voor al die gekke dingen die Trump steeds zegt. Het is wel even goed zo, nou even Biden. Het is echt niet zo dat 74 miljoen mensen als dwazen achter hem aanlopen.”

Volgens Tijs is het ook nog geen uitgemaakte zaak dat diezelfde mensen over vier jaar weer op Trump zullen gaan stemmen. “De meeste mensen aan wie ik dat vroeg zeiden: ‘we hopen tegen die tijd wel een betere te hebben’. ‘Hij is dan wel heel oud, laat hem maar gaan golfen’, dat heb ik ook gehoord. Dat zien ze tegen die tijd nog wel.” Laila Frank:”Wat ik veel heb gehoord zijn mensen die zeggen: waarom zou hij in hemelsnaam? Hij heeft het al gedaan. Hij heeft al zijn geld erin gestopt, wat heeft hij nog te winnen? Hij heeft al voor ons gevochten.”

Reactie premier Rutte
“Een keurige middelmatige Nederlandse reactie”, noemt journalist Wouke van Scherrenburg de tweet van onze minister-president, die de gebeurtenissen in Washington ‘gruwelijk’ noemt en president Donald Trump oproept om Joe Biden als zijn opvolger te erkennen:

Van Scherrenburg benadrukt dat Nederland er eeuwenlang qua Binnenhof nog veel beroerder aan toe is geweest dan wat er nu in Amerika aan de hand is. “Echt, er zijn mensen gelyncht, afgeslacht als varkens, zoals de gebroeders De Witt. Kijk in vredesnaam, en zie dat er hoop is voor ieder land, vanaf vrijdag naar Nieuwsuur naar een prachtige zevendelige serie: ‘De strijd om het binnenhof’ (NTR).”

Kijk het volledige gesprek hier terug

Vergelijkbare artikelen