Maarten van Rossem over de chaos in Washington: ‘Het is een passend slot van vier jaar waanzin’

Trump-aanhangers bestormden het Capitool nadat Donald Trump woensdag opnieuw een belangrijke verkiezing verloor en dat niet wilde accepteren. Amerika-kenners Laila Frank, Raymond Mens, Kirsten Verdel en Maarten van Rossum reageren op de gebeurtenissen in Washington D.C. 

In de VS was het voorafgaand nog altijd spannend wie de meerderheid zou krijgen in de Senaat. In Georgia werden de laatste twee zetels verdeeld. Voor Biden was het cruciaal dat beide zetels naar de Democraten gaan en dat is ook precies wat er is gebeurd. Democraat Raphael Warnock won de eerste zetel en ook de tweede werd uiteindelijk door de Democraten gewonnen. De spanningen liepen inmiddels zo hoog op dat pro-Trump betogers het Capitool binnendrongen.

Ondanks het verlies en de meer dan zestig verloren rechtszaken over de verkiezingsuitslag, wil Trump nog steeds niet van wijken weten. “Het is een passend slot van vier jaar waanzin”, zegt Amerikakenner Maarten van Rossen. “Er is geen enkele reden om hier verbaasd over te zijn. Hij heeft ze maandenlang opgejut en opgeroepen om zich op deze wijze te gedragen. Ze doen het, ze geloven hem, want hij is – zo zegt Trump zelf – de uitverkorene. Ik vind het lachwekkend en dat komt omdat Amerika al enige tijd bezig is om langs de afgrond van de waanzin te marcheren, politiek gesproken.”

“En wacht even”, gaat van Rossem verder: “Deze halvegaren worden breed gesteund door de Republikeinse Partij. Een hele reeks van Republikeinse senatoren heeft zich achter Trump gesteld en meer dan honderd Republikeinse afgevaardigden. Dit is het eindschot van de eerste vier jaar waanzin. Dit wordt alleen maar georganiseerd om de zaken opgeruid te houden voor de volgende jaren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kirsten Verdel, oud-campagnemedewerker van Obama, was verbijsterd over hoe makkelijk de Trump-aanhangers het Capitool binnen konden komen. “Er gingen ook meteen al foto’s rond op Twitter van een Black Live Matters-demonstratie waarbij tot de tanden toe bewapende agenten voor het Capitool stonden. En nu konden ze een paar dranghekken omver lopen en daar stonden ze binnen: in het hart van de democratie. Dat was al opmerkelijk en dat er geen versterking kwam, was nog veel opmerkelijker.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Pas een paar uur later leidde de bestorming van het Capitool tot een grote opschaling van politie-inzet. Volgens Reuters werd de FBI ingezet om politie-eenheden rond het Capitool te ondersteunen, volgens CNN zou ook de Nationale Garde van Washington DC uiteindelijk zijn gemobiliseerd.

Amerika-kenner Raymond Mens: “Trump heeft wel bereikt wat hij wilde, namelijk dat wij weer allemaal over hem spreken. Het jammere is is dat al die mensen die zijn steun aan hem hebben gegeven hier straks weer de dupe van zijn.” Van Rossem: “Het is allemaal deel van een ruimer proces, waarbij een partij die weet dat het in feite een minderheidspartij is, zich heeft weten te ontwikkelen tot een meerderheidspartij, althans ten aanzien van de politieke macht. Kijk ook naar hoe het hoger gerechtshof is behandeld. Het is allemaal deel van een veel groter systeem van leugens dat nu al een kwart eeuw voortduurt, kun je gerust stellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

Vergelijkbare artikelen