Diederik Gommers en Joost Vullings over een mogelijk langere lockdown en het vaccinatiebeleid

Diederik Gommers, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, won vandaag samen met viroloog Marion Koopmans, de Machiavelliprijs voor de manier waarop hij de wetenschap over het coronavirus toegankelijk maakt voor een breed publiek. Behalve daarover, praten we met hem over de sombere coronacijfers en de mogelijk langere lockdown die in het verschiet ligt. Ook reageert Gommers op het vaccinatiedebat in de Tweede Kamer en praten we met hem en ethicus Fleur Jongepier over de vraag wie voorrang moet krijgen op de intensive care wanneer er geen plek meer is.

Premier Rutte zei vandaag tijdens een debat over het vaccinbeleid dat hij niet optimistisch is over een eind aan de huidige lockdown. Gezien de cijfers is het niet waarschijnlijk dat de strenge coronaregels versoepeld gaan worden. De premier en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid werden tijdens het debat stevig onder vuur genomen over hun vaccinatiestrategie, maar morgen gaat eindelijk de eerste prik erin. Bij Op1 reageert Joost Vullings, politiek commentator bij EenVandaag, op het debat.

De coronacijfers 
Diederik Gommers vindt  de cijfers van het aantal positieve coronatesten in Nederland, op dit moment moeilijk in te schatten. ”Je ziet dat het aantal besmettingen omlaag gaat, maar het percentage positieve testen is daarentegen weer hoger. Gaan mensen minder testen? Hebben mensen minder klachten? Dat is lastig. De ziekenhuisopnames wisselen heel erg. Je hoopt in deze periode eigenlijk dat je een dalende trend zou zien. Ik zou eigenlijk even willen wachten op de cijfers van volgende week, maar ik ben niet heel positief.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De Britse variant
De lockdown is op 15 december van start gegaan en gehoopt werd om tussen kerst en oud & nieuw een dalende lijn te zien in het aantal coronabesmettingen. De voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Cares maakt zich het meeste zorgen over de Britse virusmutatie, die nu ook al in Nederland is. “De beelden die we nu uit Engeland zien, dat is wat ons mogelijk aan het einde van de maand nog te wachten staat.”

Vaccinaties
Volgens politiek commentator van EenVandaag Joost Vullings ziet vooral de oppositie in de Tweede Kamer een patroon bij het beleid van het kabinet. ”Tijdens de eerste golf kwamen we erachter dat onze zorg heel gedecentraliseerd georganiseerd is en dat blijkt niet handig. Het lijkt erop dat het kabinet met het vaccineren weer dezelfde fout maakt. Het kan zijn dat ze erop vertrouwen dat ons systeem goed werkt, maar dat is niet zo. Dat maakt het extra pijnlijk.”

Volgens Vullings lijkt het erop dat het kabinet ook bij het vaccineren vertrouwt op de systemen die we hier hebben. ”Doorgaans met de griepprik en andere vaccinaties werken die systemen ook goed, maar dit is echt van andere orde. Het kan zijn dat ze vertrouwen op de instanties die we hebben, maar het kan ook overmoed zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers en Joost Vullings terug. 

Vergelijkbare artikelen