Jan Kluytmans: ‘Het kabinet moet oppassen met loting’

Arts-microbioloog Jan Kluytmans trok een jaar geleden aan de bel na verontrustende berichtgeving uit China over een virus. Dat virus is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en de strijd is nog niet gestreden. Reden voor het kabinet om een extra coronadebat aan te kondigen. Bij Op1 bespreken Kluytmans en politiek verslaggever Xander van der Wulp hoe het ervoor staat en waarom Nederland de boel niet op de rails kan krijgen.

De start van het Nederlandse vaccinatieprogramma lijkt, na een paar schijnbewegingen, woensdag dan echt te gaan beginnen. Arts-microbioloog Jan Kluytmans ziet in het Amphia-ziekenhuis geen uitval door corona, maar vooral door uitputting. “Dat geeft hoger ziekteverzuim. Het is belangrijk dat de zorg overeind blijft, dus ik ben ook helemaal voor dat die zorgmedewerkers gevaccineerd worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zwart scenario
Het kabinet werkt met spoed aan een wet die ziekenhuizen verbiedt om enkel op basis van leeftijd te bepalen wie bij schaarste een plek krijgt op de intensive care en wie niet. Kluytmans over een eventueel zwart scenario in de ziekenhuizen. “Het kabinet moet oppassen met loting. Het lijkt eerlijk, maar de vraag is of dat echt eerlijk is.”

Xander van der Wulp: “In het voorjaar hebben we deze discussie ook al gehad. Toen dreigde ook al het zwarte scenario. Toen heeft het kabinet gezegd, onder druk van de oppositie, dat gaan we echt voorkomen. We gaan niet op leeftijd selecteren. Dan komt daarna natuurlijk wel de vraag: gaan ze in ziekenhuizen alleen op leeftijd selecteren of kijken ze ook naar onderliggende klachten die mensen hebben? Al met al zegt de politiek nu als het zwarte scenario weer in beeld komt, dan willen we niet dat er alleen naar leeftijd gekeken wordt. Zij vinden dat ze daar als politiek ook wat over te zeggen hebben, omdat het ligt op het gebied van leeftijdsdiscriminatie.”

“We moeten gewoon zorgen dat we niet in het zwarte scenario komen”, concludeert Kluytmans. “Wat dat betreft was er vandaag enigszins goed nieuws van Ernst Kuipers, die denkt dat de piek in de ziekenhuizen nu bereikt is,” reageert Van der Wulp.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Avondklok
Ook gaat Kluytmans nog  in op de vraag welke mogelijkheden we nog hebben om het coronavirus hier in Nederland nog meer in te dammen: “Een avondklok heeft een fors effect in andere landen, maar hier vonden we dat te ver gaan. Daar moeten we misschien achteraf nog eens goed naar kijken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek met Jan Kluytmans en Xander van der Wulp terug

Vergelijkbare artikelen